eugeniahazazup

Unelte simple dar puternice chiar si în atacurile de panica si anxietate

Unelte simple dar puternice chiar si în atacurile de panica si anxietate

 

Cu toții am avut, cel puțin o dată, stări de neliniște și de anxietate, când nu reușeam să punem stop gândurilor negative și să ieșim din starea de panică pe care o resimțeam.

Nu este de mirare că din ce în ce mai multe persoane manifestă astăzi stări anxioase. Ritmul în care ne desfășurăm viața este din ce în ce mai alert, comparațiile și concurența nesănătoasă.

Ne dorim să fim părinți perfecți, oameni de afaceri de succes sau angajați model, ne dorim să câștigăm bine dar să avem și timp pentru familie. Undeva, în tot acest iureș, este imposibil să nu apară stările de anxietate sau, mai rău, atacurile de panică.

Anxietatea poate fi definită ca o stare nejustificată de teamă, caracterizată  uneori și prin simptome fizice precum palpitații, eugeniahazazuptranspirație și sentimente de stres intens.

Este firesc să ne facem griji în perioadele stresante. Dar atunci când ne simțim încordați și tensionați zi de zi, chiar și atunci când nu avem motive reale de stres, putem vorbi de o tulburare de anxietate.

Dacă este să punem degetul pe simptomele de anxietate, acestea ar fi în primul rând sentimentul constant și exagerat de tensiune, nervozitate și teamă. Și nu de fiecare dată putem identifica cu claritate motivul pentru care ne simțim încordați.

Îmi aduc aminte de câte ori au venit fetele la mine după o criză de acest gen și mă întrebau „mami dar  cu ce am greșit?”.. nu știam ce să le răspund.

Sau dacă simțim un nod în gât când ne gândim la aspecte obișnuite ale vieții de zi cu zi, cum ar fi facturile, relațiile sau sănătatea. Peste toate astea, noaptea nu este nicicum un sfetnic bun, gândurile negre amplificând-se nejustificat de mult. Rezultatul? Insomnii sau un somn insuficient și nesatisfăcător care declanșează un cerc vicios în care nu ne putem odihni, ceea ce ne face iritabili și dă frâu liber gândurilor negre.

Dacă nu luăm controlul asupra acestor activități inconștiente, pot  apărea:

  • Tensiuni musculare sau durerea
  • Dureri de cap
  • Greață sau diaree
  • Tremurături sau mici spasme musculare….

Anxietatea generalizată este dominată de sentimentul că nu te poți  opri din a-ți face griji. Îți este foarte greu să te relaxezi, chiar și atunci când faci ceea ce îți place. Nu mai ai răbdare să citești o carte, să asculți muzica preferată sau nu mai ai chef să ieși la plimbare.

Ce te ajută?

Fă mișcaree o metodă dovedită de a-ți stimula buna dispoziție, benefică atât pentru corp, cât și pentru minte. Dacă faci sport într-un mod regulat, între 3 și 5 ori pe săptămână, poți să-ți îmbunătățești stima de sine? Această activitate este considerată de către specialiști una dintre metodele cheie de tratament pentru cei care au fost diagnosticați cu depresie ușoară și chiar avansată.eugenia hazazup

Chiar și o plimbare scurtă îți poate aduce suficiente endocrine pentru a-ți face ziua mai bună. Soarele tratează foarte bine depresia.

Învață tehnici de relaxare: Yoga se recomandă din ce în ce mai mult pentru a reduce stresul, a crește durata stării de relaxare și a îmbunătăți viața oamenilor cu anumite afecțiuni medicale, precum depresie și anxietatea. Chiar și 5 minute pe zi alocat meditației poate să facă minuni-mai exact, poate să-ți ușureze starea de spirit și să-ți calmeze anxietatea. Urmărește 3 pași simpli pentru a medita:

  • Concentrează-te pe respirație.
  • Construiește-ți  în minte o imagine frumoasă, care îți dă speranță.
  • Repetă cuvinte simple, sau mantre, cum ar fi “fericire” sau “OM”.
  • Altă modalitate de a-ți fixă atenția în momentul ACUM: Desenează Floarea Vieții și privește-o în timp ce meditezi.

Fii atent la ce mănânci: când suntem prost dispuși, tindem să mâncăm foarte multe dulciuri sau fast-food. Încearcă să te ferești de alimente care conțin zahăr, cofeină sau alcool – acestea îți pot da ziua peste cap. Umpleți farfuria cu fructe și legume(de culoare galbena in special) și nu uită să mănânci (orice fel de) pește. “Există studii care au observat incidență redusă a depresiei la cei care au un consum ridicat de pește, ceea ce poate indică o relație de cauzalitate între consumul de pește și depresie,” spune Fang Li, cercetător la departamentul de epidemiologie și statistici de sănătate din cadrul Colegiului Medical de la Universitatea Qingdao, China.

Organizează-te: Orice spațiu pe care-l folosești, fie el fizic sau virtual, are un impact asupra stării de bine. Încearcă să-ți faci curat prin casă și chiar în dulapuri și cutii. Dacă ai o listă cu lucruri pe care vrei să le faci, dar tot le amâni, “acum” este întotdeauna momentul perfect pentru a începe, iar “mâine” va fi mereu un obstacol pentru lucrurile pe care vrei să le faci cu adevărat.

Dă-ți voie să fii creativ: Ești un om creativ, dovadă sunt gândurile negative și anxietatea care îți apare în decursul zilei. Această atenție trebuie canalizată spre lucruri mai constructive. Ken Braslow, medic psihiatru, recomandă pacienților să consume artă, orice formă de artă: poezie, muzică, fotografie, desen; și după, la rândul lor, să creeze artă așa cum simt ei. Încă un motiv să apelezi la desenul Florii Vieții. Află detalii despre curs aici.

Mergi la terapie: în funcție de gravitatea stării tale, este nevoie să apelezi la anumite terapii : psihoterapeut, terapie prin artă, terapii energetice… caută care este cea mai bună pentru ține.

Dacă ti-a placut acest articol, lasa-mi un comentariu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Traducere »