Stresul, îngrijorarea și anxietatea pot accentua furia. Cei care trăiesc vieți stresante sau vieți pline de îngrijorare sunt mult mai predispuși să-și exprime furia pe tot parcursul zilei.
Furia și anxietatea pot acționa ca o dublă lovitură de suferință. Învățarea unor răspunsuri mai sănătoase la stres îți poate menține temperamentul sub control și te poate împiedica să explodezi inutil.
Cei care sunt anxioși pentru o perioadă extinsă de timp pot avea probleme cu somnul sau nu se pot bucura de activitățile de zi cu zi. Ca urmare, pot fi deosebit de sensibili la problemele mici, care în mod normal nu i-ar supăra. În plus, unii oameni pot avea chiar și o personalitate furioasă și, atunci când nu primesc ceea ce vor când doresc, devin iritabili și furioși.
Toate acestea devin un cerc vicios. Când ești furios în legătură cu ceva, te neliniștești. Cu cât devii mai anxios, cu atât te enervezi mai mult.
Pe ce ai atenția, acolo se duce energia și vei crea mai mult din acel lucru.
Moduri sănătoase de a răspunde la mânie
Mânia la oameni s-a dezvoltat cu mult timp în urmă ca răspuns la amenințările fizice. Dezlănțuirea furiei și a temperamentului nostru este în general considerată ca un mod inacceptabil de a face față furiei și anxietății în zilele noastre. Prin urmare, trebuie să venim cu modalități mai sănătoase de a răspunde.
Iată câteva modalități simple pe care te încurajez să le aplici în această săptămână:
Păstrează un jurnal
Păstrarea unui jurnal este o modalitate excelentă de a monitoriza răspunsul furiei. Notând și conștientizând acele momente din timpul zilei în care te enervezi și evenimentele care duc la această stare te pot ajuta să recunoști mai bine momentul în care este posibil să te superi în viitor.
Păstrarea unui jurnal chiar și pentru doar câteva săptămâni este un mod bun pentru a începe.
Planifică alternative
Jocul de rol și imaginarea unei situații care te-a supărat în trecut te poate ajuta, de asemenea, să nu te superi pe viitor.
De exemplu, în loc să-l întâmpini pe cel drag țipând când întârzie, poți încerca să îți imaginezi alte modalități sănătoase de abordare a situației. De exemplu, poți face o serie de respirații profunde sau îți poți deschide geamul și inspira aerul proaspăt și lasă hormonii de stres să dispară.
Respiră adânc – Respirația profundă este o metodă uimitoare de diminuare a stresului. Avem tendința de a respira superficial sau de a ne ține respirația când suntem furioși. Asta ne face să ne simțim și mai încordați. Unul dintre cele mai puternice reductoare de stres pe care le poți face este să permiți aerului să curgă adânc în diafragmă.
Închide televizorul – Închiderea televizorului este o variantă bună, asociată cu plimbările în natură, filmele relaxante, alimentația cât mai naturală și sănătoasă și 8 ore de somn pe timpul nopții.
Urlă – Poți merge în natură și să urli cât poți tu de tare, sau ia o perna și urlă în ea
Timeout – când simți că vezi roșu/ negru în fața ochilor, pleacă pentru câteva minute sau retrage-te într-o cameră singur până simți din nou controlul asupra emoțiilor.
Gândește înainte de a vorbi – cu alte cuvinte apelează la rațiune și oferă-ți câteva secunde înainte de a rosti primul impuls.
Exerciții fizice (alergat, aerobic, mersul pe bicicletă) – este o formă de a te detensiona și a descărca tensiunea acumulată.
Masajul – furia vine cu o tensiune în corp, prin urmare un mod de a elibera această tensiune este de a masa locul respectiv.
Desenează – nu știu dacă ai observat, dar prin librării au apărut tot felul de cărți de colorat pentru adulți. Scopul lor este de a focaliza energia și prin urmare au un efect calmant. Dacă ești în cursul Floarea Vieții, acum este momentul să te folosești de el. Te va ajuta foarte mult să te calmezi și să te eliberezi de stres.
Identifică gândurile negative care stau la baza creșterii intensității furiei și încearcă să le modifici.
Dialogul cu tine – găsește o mantră de tipul Sunt calm! și repet-o până aduce rezultate. Identifică gândurile/ imaginile care au un efect de calmare asupra ta și folosește-le atunci când simți că ești pe cale să te aprinzi.
Evită persoanele, locurile și situațiile riscante în a scoate la iveală furia din tine sau care îți provoacă stările de stres.
Umorul, auto-ironia. Râzi… fă haz de necaz
Ascultă muzică – Muzica te ajută să te concentrezi pe altceva mai plăcut decât motivele stresului. În plus, muzica are efecte calmante, inclusiv asupra bătăilor inimii. Ascultă muzică, cel puțin 30 de minute.
Manifestă-ți afecțiunea față de cineva – Exprimă-ți sentimentele față de cineva. Îmbrățișează un prieten, un coleg, vorbește cu vecinul, joacă-te cu animăluțul de companie preferat. Este o minunată metoda de eliminare a stresului.
Bea un ceai – Ceaiul de mușețel de exemplu calmează starea nervoasă si reduce stresul. Pe de altă parte, ceaiul negru pare a avea același efect. Poți să bei orice ceai îți place. Important e să-ți placă ritualul preparării acestei băuturi și să te bucuri de ea. Fii cât mai conștient în prepararea ceaiului, va face tot momentul mult mai eficient
Practică yoga – Multe persoane preferă yoga ca metodă de relaxare. Yoga este renumită ca modalitate de diminuare a stresului pentru că se realizează un echilibru perfect între minte, corp și spirit. Poți face exerciții simple, tehnici de respirație dar și de meditație.
Practica meditația – Meditația reprezintă o metodă de relaxare care generează rezultate foarte bune în bătălia zilnica împotriva stresului. Poți să meditezi la tine acasă, sau o poți face într-un parc liniștit din apropiere.
Dansează – Dansul este o modalitate minunată de eliminare a stresului, pentru că eliberează endorfine. Asta pe lângă faptul ca faci mișcare. De asemenea, dansul te relaxează fizic si mental și îmbunătățește starea emoțională. Există ceva mai bun decât dansul de unul singur, dansul cu un partener. Contactul fizic ajută și mai mult la reducerea anxietății.
Aromoterapia este o metodă de relaxare. Poți folosi lumânări parfumate sau uleiuri esențiale. Iată aromele preferate. Poți să folosești orice te relaxează pe tine. Eu mă folosesc de aromoterapie în permanență. În fiecare zi, dimineața înainte de a-mi începe activitatea zilnică, dau drumul la difuzor sau îmi aprind un bețișor parfumat în funcție de scopul pe care îl am.
Fă o baie – Nimic nu se compară cu o baie care te ajută să te destinzi. Aprinde câteva lumânări parfumate, pune o muzică relaxantă, bucură-te de aceste momente care sunt doar ale tale.
Poți încerca cât mai multe din aceste metode și vezi care funcționează pentru tine cel mai bine.
Împărtășește cu noi pe grup.
Dacă nu ești încă în grup, accesează acest link să ni te alături.
https://www.facebook.com/groups/gasestepaceaintrolumetulburata