Scanarea corporală, descrisă inițial în Programul de reducere a stresului bazat pe atenție de către John Kabat-Zinn (MBSR; Kabat-Zinn, 1990), este o formă de meditație care are ca scop cultivarea atenției.
Scanarea corporală, implică conștientizarea fiecărei părți a corpului, începând cu picioarele și mergând până la cap.
În timpul meditației, poți fi distras, sau poate adormi, sau îți găsești mintea rătăcind, sau poate observi diferite senzații corporale. Ia în considerare această parte a exercițiului ca pe o experiență. Nu există bine sau un rău în practica meditației. De îndată ce îți dai seama că nu ești prezent în exercițiu, ești de fapt deja prezent. Realizarea doar că nu ești prezent este un succes.
Dacă mintea ta rătăcește foarte mult, tratează aceste gânduri ca fiind evenimente trecătoare, nimic deosebit. Apoi, încearcă să-ți readuci atenția asupra scanării corpului în momentul prezent.
Încearcă să nu te concentrezi pe idei precum „succes”, „eșec”, „a merge bine” sau „a încerca să relaxezi corpul”. Scanarea corporală nu este o competiție, nu este o abilitate de învățat. Singurul lucru important și care ajută cu adevărat este practica.
Încearcă să abordezi experiența ta cu o atitudine de acceptare sau, cu alte cuvinte, să o lași să plece: „așa este aici și acum”. Dacă încerci să eviți, să suprimi sau să elimini gândurile, sentimentele sau senzațiile fizice neplăcute, este posibil ca acestea să revină mai des.
Scanarea corporală ne învață să recunoaștem și să experimentăm senzațiile fizice. O mare parte din atenția noastră se concentrează asupra gândurilor noastre și asupra problemelor din afara corpului nostru, cum ar fi munca noastră, mediul nostru social etc. Acest lucru creează riscul să se acorde foarte puțină atenție semnalelor fizice. Recunoașterea semnalelor fizice, cum ar fi tensiunea sau agitația, este importantă, în special pentru prevenirea stresului și epuizării. O scanare corporală este o metodă de a intra în contact și de a deveni mai familiarizați cu senzațiile și semnalele corpului.
Scanarea corporală este o metodă de învățare pentru a atrage atenția asupra unui anumit punct. În scanarea corpului, punctul de atenție este o parte a corpului. Această tehnică se poate transfera și în alte domenii, cum ar fi concentrarea atenției asupra unei sarcini specifice, conversația cu cineva etc.
O scanare corporală este o metodă de învățare a detectării când atenția rătăcesc. Abilitatea de a observa când atenția rătăcește este o parte esențială a controlului de sine reușit. În literatura de specialitate despre auto-monitorizare, această funcție este indicată de termenul „supraveghere”.
Scanarea corporală poate oferi o perspectivă asupra naturii și tiparului gândurilor în general. Vei putea observa teme recurente ale gândurilor și vei realiza că anumite gânduri sunt redate iar și iar ca un disc vechi.
Modul în care atenția este returnată corpului, cu blândețe și fără judecată, este un exercițiu al unei părți importante a conștiinței: autocompasiunea.
S-ar putea să-ți distragi atenția, să adormi sau mintea ta poate continua să rătăcească și să te gândești la alte lucruri în timpul scanării corpului. Este în regulă, se întâmplă aceste lucruri. Este o parte a exercițiului și o provocare a exercițiului. Nu există un răspuns corect sau greșit la acest exercițiu. Când îți dai seama că nu ești prezent în exercițiu, ești de fapt deja prezent pentru a face această observație. Realizarea doar că nu ești prezent este succes, iar absența prezenței face posibilă succesul.
Dacă mintea ta rătăcește mult, fii conștient de faptul că aceste gânduri sunt evenimente trecătoare, nimic special. Apoi, du-ți calm atenția înapoi la scanarea corpului.
Conceptele sau judecățile, precum „succesul”, „eșecul”, „a face bine” sau „încercarea de relaxare a corpului” nu ar trebui să fie subiectul principal sau centrul acestui exercițiu. Scanarea corporală nu este o competiție; nu este o abilitate pentru care trebuie să lupți sau un scop pe care trebuie să-l atingi. Singurul lucru important și care ajută cu adevărat este practica.