Tehnici de meditație

Meditația îți reflectă propria conștiință
Prin meditație ai oportunitatea de a te uita cu profunzime în interiorul tău.

Am abordat deja beneficiile meditației în articolul de săptămâna trecută.  Deci știm deja că meditația are o mulțime de beneficii și este practicată de foarte multă lume.

În cazul în care căuți informații online, vei vedea că există FOARTE MULTE tehnici de meditație, precum și multe informații contradictorii. În consecință, ajungi să te întrebi care este cea mai potrivită metodă de meditație pentru tine. Așa că, mi-am propus ca in acest articol, să vorbim puțin despre câteva tehnici de meditație.

Tehnici de meditație

Începe prin a acorda atenție prezentului în toate acțiunile tale. Îți poți observa astfel stările și  gândurile: ești obosit, te suprasoliciți, Eugenia Hazazupte enervezi, etc. Cu timpul, capacitatea ta de a-ti observa stările și trăirile interioare se va ascuți.

Începe cu observația. Dacă vei practica în mod constant starea meditativă, îți vei dori, la un moment dat, să te oprești din ceea ce faci și să îți acorzi ție câteva momente, dincolo de tot ceea ce te preocupă; pur și simplu, să exiști. În articolul de săptămâna trecută am făcut un exercițiu de observație. Dacă încă nu l-ai făcut, te rog să recitești articolul și să faci exercițiul observației.

Ti se pare copleșitor să devii prezent în tot ce faci?

Începe prin a alege o singură activitate pe care să o observi constant timp de o săptămână. Poți adaugă apoi alte activități sau să-ti extinzi observația asupra trăirilor, progresiv.

Dacă observi că atenția îți este distrasă, iar mintea fuge în altă direcție, constată acest lucru și  întoarce-te la ceea ce făceai. Repetă activitatea de câte ori este nevoie. Fii atent la tot ce te poate distrage de la acest proces.

Respirația conștientă

Potrivit lui Thich Nhat Hanh, aceasta este tehnica de meditație cea mai simplă și de bază, dar și cea mai utilă. De ce? Pentru că mereu respirăm. Puteți practica literalmente acest lucru oriunde, oricând, chiar dacă este timp de 15 secunde. Cel mai important aspect la acestei tehnici este să vă concentrați doar asupra respirației.

Eugenia Hazazup Thich Nhat Hanh ne explică: „Vă rog, atunci când inspirați, nu faceți un efort de respirație. Nu încercați să forțați nimic, nu încercați să interveniți, doar permiteți-i respirației să aibă loc. Ce aveți de făcut este să fiți conștienți de faptul că are loc respirația. Nu vă luptați cu respirația, asta este ceea ce vă recomand. Realizați că respirația voastră este o minune. Când cineva este mort, indiferent de ceea ce facem, persoana respectivă nu va respira din nou. Așa că noi respirăm, este un lucru minunat“.

„Aceasta este prima recomandare de respirație pe care a făcut-o Buddha: Când inspir, știu că aceasta este inspirația. Când expir, știu că asta e expirația. Când respirația este lungă, știu că este lungă. Când este scurtă, știu că este scurtă. Doar recunoașterea, simpla recunoaștere a prezentei inspirației și expirației. Când faci asta, dintr-o dată devii în întregime prezent. Ce miracol, pentru a medita înseamnă a fi acolo. Să fii acolo cu tine, să fii acolo cu respirația ta“,

Si in momentele tensionate te ajută să te oprești puțin și să te axezi pe respirație. Te va deconecta câteva secunde de la ceea ce se întâmplă în exterior și vei găsi soluții mai rapid și mai eficient.

Meditația ghidată

Internetul este plin de meditații ghidate, fiecare servește câte unui obiectiv, doar trebuie să cauți. Ți-am ales una care are 3 minute cu starea de conștientizare.  Astfel de meditații sunt folositoare pentru că ai o voce care să-ți spună exact ce să faci și atunci ți-e concentrată într-un punct. Îți recomand sa asculți cu caști orice meditație.

Meditația asupra intenției

Acest tip de meditație te va ajuta foarte bine să îți clarifici anumite probleme care te macină. Pe măsura ce intri în meditație menține vie această intenție cumva în spatele minții. Poți chiar să rostești în gând întrebarea ta, într-un mod clar și concis. Pune întrebarea si nu te atașa de răspuns.  Răspunsul vine de cele mai multe ori sub forma unui sentiment, poate veni în zilele următoare din senin. Vei ști pur și simplu că acela este răspunsul.

Meditația expertizei

După orice eveniment, acțiune, sau la sfârșitul fiecărei zile, dă-ti câteva minute să-ti evaluezi sentimentele, emoțiile, rezultatele și să vezi cum le poți îmbunătății. Este o meditație care te ajută să te cunoști mai bine, să vezi unde este nevoie să lucrezi la tine. Îți dă posibilitatea de a te îmbunătății tu pe tine și normal că astfel se îmbunătățesc și rezultatele tale.

Meditația zilnica

Putem începe cu câteva minute pe zi, iar apoi să adăugam treptat, între 3 și 5 minute, până ajungem la 20 de minute zilnic. Meditatorii cu experiență petrec cel puțin o ora pe zi în meditație. Gândește-te că doar 3 minute de meditație pe zi îți pot asigura 24 de ore de pace!

Este ideal să faci acest exercițiu dimineața, când te trezești. Nu amâna acest exercițiu,  dacă vei începe să găsești scuze, vei abandona. eugeniaGândește-te la beneficiile pe care le obții și fă-ti un ritual riguros din a te ajuta singur.

Pentru ca exercițiul sa fie cât mai corect, alege o poziție care te va ajuta. Stai cu coloana dreaptă, pentru a te putea asigura că respiri corect.

Picioarele pot sta încrucișate, însă daca ai dureri articulare sau rigiditate te poți așeza pe un scaun. Daca simți durere, schimba poziția. Nu aduci nimic bun corpului tău sau mintii dacă ai orice fel de durere… Verifică bazinul si coccisul, pentru a evita orice disconfort la baza coloanei vertebrale. Te poți folosi de o pătura rulată sau o pernă pentru a stabiliza pelvisul.

Nu ți-as recomanda să meditezi întins în pat. Dacă nu ai experiență, riști să adormi. Cel mai bine, așază-te pe un scaun, ca să găsești stabilitate și confort. Totuși, dacă îți este imposibil să stai pe scaun și preferi întins, este în regulă. Important este să începi să meditezi. Chiar și dacă adormi, repeți meditația ori de cate ori ai ocazia și vei reuși să vezi beneficiile chiar și așa.

Meditația este un remediu excelent antistres, depresie, tristețe sau nemulțumire. Este o modalitate de a ne obiectiva fata de trăirile noastre, care sunt doar procese mentale.

Aștept comentariul tău. Spune-mi care din aceste tehnici te ajută? Spune-mi tu ce tehnică folosești pentru a medita.

4 thoughts on “Tehnici de meditație”

  1. Super,super toate meditatiile!Eu am inceput cu atentia asupra respiratiei!Meditatia asupra intentiei este ceva care ma caracterizeaza!Cred ca am semne la tot pasul!Incet incet trec prin toate!Te imbratisez cu drag!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Traducere »