Și cum ar fi dacă ți-ai da voie să greșești?
Aud des întrebarea « Si daca greșesc ? ».
Aceeași întrebare mi-o adresam și eu destul de des. Nu știu tu dar eu în această capcană și în cea a perfecțiunii, de care vom vorbi vineri, mă regăsesc cel mai mult, sau să rectificăm, mă regăseam. Erau cele mai mari capcane în care căzusem. Am trăit cu convingeri de genul «greșelile se plătesc scump», «normal că ai greșit, nu ești destul de bună» , «nu înțeleg de ce nu ești atentă, pentru a nu mai greși».
Dezvoltarea poate fi un proces destul de supărător. Înseamnă să recunoști că nu ai toate răspunsurile. Presupune să faci greșeli. Te poate face să pari puțin stupid. Cei mai mulți se tem de aceste lucruri. Este însă prețul recunoașterii faptului că vrei să te perfecționezi.
Și tu ești supus greșeli, dar ți-e greu să recunoști?
Conștientizate sau nu, greșelile întotdeauna transmit un mesaj. Iată cum le poți transforma în instrumente pentru dezvoltarea ta personală și cum să iți accepți greșelile mai ușor.
Oamenii de știința au descoperit în creier celule nervoase care guvernează abilitatea de învățare din propriile greșeli, monitorizează performanța și detectează erorile pe care le facem. Creierul lucrează intens pentru a duce la capăt o acțiune bună, fără erori, de aceea ne este destul de greu să recunoaștem greșeala atunci când o facem.
Există doua moduri de a răspunde la o greșeală:
- primul mod este să cauți soluția pentru greșeala pe care o identifici
- al doilea este exact opusul.
Prima varianta este o oportunitate pentru schimbare, pentru că iți oferă șansa să vezi ce ai greșit și cum să îndrepți greșeala, pentru ca apoi sa nu o repeți în viitor.
Este o bună resursă să-ți îmbunătățești anumite abilități și să devii mai bun în ceea ce faci.
A doua situație este limitativă, deoarece nu căutăm să schimbăm nimic, și astfel nu învățăm nicio lecție și nici nu ne dezvoltăm personal.
Încă din copilărie învățăm să evităm greșelile, în loc să ni se dea voie să le facem și să le gestionăm eficient. Învățam că dacă comitem o eroare sau am făcut un lucru rău, ceva nu este în regulă cu noi și automat simțim vinovăție sau rușine. De aceea nu suntem pregătiți să ne acceptam greșelile. Ce învățăm este, de fapt, o metodă prin care evităm contactul cu emoțiile pe care le-am simți dacă recunoaștem că am comis o eroare. Este mai confortabil să trecem cu vederea o greșeală, decât să ne asumam responsabilitatea pentru ea și să încercăm o schimbare în gândirea sau comportamentul nostru.
Le acceptăm mai ușor dacă vedem greșelile ca pe niște experiențe cu parți pozitive. Deși pare simplu spus, este mai greu să acceptăm că facem greșeli și să ne simțim împăcați cu această idee.
Atunci când acceptăm greșelile pe care le facem, acestea devin resurse pentru creștere, dezvoltare personală și autocunoaștere. Nu mai putem schimba greșelile pe care le facem, nu putem da timpul înapoi, dar putem lucra la modul în care răspundem la ele. Învățarea vine din responsabilitatea pentru propriile erori.
Thomas Edison, atunci când încerca să inventeze becul a spus: „Nu am greșit. Ci am găsit 10000 de moduri care nu funcționează.”
Ce alegi? Eroare sau limitare?
Ori ne deschidem către încercare și eroare, și astfel putem experimenta mai liberi viața, ori pretindem că nu s-a întâmplat nimic și astfel ne limităm oportunitățile de creștere.
Reevaluează-ti atitudinea în fața greșelilor trecute și vezi ce ai schimba acum dacă ai fi în aceeași situație.
Amintește-ti că atunci ai făcut ceea ce ai crezut că e mai bine, dar astăzi ai ajuns la un alt nivel de dezvoltare. Asumă-ți tot ce faci, bun sau rău. Nu te opune conștientizării faptelor tale, preia responsabilitatea propriilor greșeli și vei vedea cât îți sunt de utile în evoluția personală.
”O greșeală este pur și simplu un alt mod de a face lucrurile” – Warren Bennis.
Pentru ca dezvoltarea personală să fie un demers intenționat, așteaptă-te să faci greșeli în fiecare zi. Mai mult, le poți considera un semn care îți arată că mergi în direcția corectă.
Așa că, acum că ți-ai schimbat percepția asupra greșelilor, aș dori să răspunzi la această întrebare :
«Ce anume ai face daca ai ști că nu dai greș?»