eugenia hazazup

Regula 80/20 sau Regula Pareto

Regula 80/20 sau Regula Pareto

 

Timpul ne-ar ajunge întotdeauna dacă am ști să0l folosim cum trebuie.”

Johann Wolfgang von Goethe

Regula 80/20 este unul dintre cele mai utile concepte legate de organizarea timpului și a vieții. Poate suna ca o formulă matematică și, în anumite privințe, este, dar nu îți face griji, aceasta nu este o lecție despre statistici. Regula a venit de la un economist italian, Vilfredo Pareto, în 1895, care a declarat că 80% din venitul italian a fost câștigat de 20% din populația italiană. Pareto a observat că persoanele din jurul său păreau să se împartă în mod firesc în ceea ce el numea „puținii esențiali“, adică cele 20 de procente de top în ceea ce privește banii și puterea, și „majoritatea obișnuită“, respectiv cele 80 de procente de la coadă.

Ceea ce înseamnă este că 80% din rezultatele tale provin din 20% din ceea ce oferi pentru acestea. Cu alte cuvinte, 20% din activitățile tale echivalează cu 80% din fericirea ta. În loc să ne concentrăm pe venituri, ne vom concentra asupra bunăstării tale generale sau asupra factorului de fericire. Dacă avem o listă cu zece lucruri de făcut, două dintre acele lucruri se vor dovedi la fel sau mai valoroase decât celelalte opt luate împreună.

Iată o descoperire interesantă: Fiecare dintre aceste sarcini ar putea să necesite același interval de timp pentru finalizare, dar una sau două dintre sarcini vor avea o contribuție de cinci sau de zece ori mai mare decât valoarea oricărei alteia.

Pentru a demonstra această teorie, uită-te la distribuția bogăției și în ultimul timp, odată cu micșorarea clasei de mijloc, acest lucru este și mai evident, în faptul că o mică parte a populației controlează majoritatea economiei. Uită-te la afaceri, cei care au veniturile cele mai mari reprezintă un mic procent din companii și ei câștigă cea mai mare parte din venituri. Și dacă te uiți la propriile obiceiuri, cel mai probabil îți cheltuiești cea mai mare parte a venitului pe câteva lucruri precum plata casei, plata mașinii, mâncare și probabil îți petreci cea mai mare parte a timpului cu câțiva oameni în fiecare zi.

Ești ocupat, sau eficient?

Se întâmplă adeseori să vezi persoane care par ocupate toată ziua, dar care de fapt realizează foarte puține lucruri. Aceasta se întâmplă aproape mereu din cauză că se concentrează asupra unor sarcini care au o valoare scăzută, în timp ce tergiversează efectuarea acelor una sau două activități care ar putea să schimbe cu totul lucrurile în ceea ce privește compania și cariera lor. Cele mai valoroase sarcini pe care le poți îndeplini în fiecare zi sunt adeseori cele mai dificile și mai complexe, însă răsplata și recompensele pentru finalizarea eficientă a acestor sarcini pot fi enorme.

Din această cauză, trebuie  să nu accepți sub nicio formă să duci la capăt sarcini din   categoria celor de la coadă, în timp ce ai încă de rezolvat sarcini care aparțin primelor 20% din vârf.

Înainte de a începe lucrul, pune-ți întotdeauna următoarea întrebare:

Sarcina pe care o am de îndeplinit se încadrează în primele 20% din activitățile mele sau în ultimele 80%?”

Nu uita! Indiferent ce vei alege să faci, activitatea repetată la nesfârșit va deveni în cele din urmă un obicei la care îți va fi greu să renunți.

Dacă alegi să începi ziua cu sarcini lipsite de valoare, foarte curând te vei obișnui ca  întotdeauna să începi și să rezolvi mai întâi sarcinile de importanță redusă. Și nu cred că acesta este genul de obicei pe care ți-l dorești.

Abordarea este partea cea mai dificilă a unei sarcini. Odată ce începi efectiv să te ocupi de o sarcină valoroasă, motivația de a continua apare de la sine. O parte a creierului tău adoră să fie ocupată cu sarcini semnificative, care pot schimba cu adevărat lucrurile. Așa că, treaba ta este  să hrănești în permanență partea acesta a creierului.

Prin simplul fapt că ne gândim la inițierea unei sarcini importante, ne simțim motivați să ne învingem tentația amânării. Realitatea este că timpul necesar încheierii unei sarcini importante este deseori  același cu timpul necesar realizării unei activități lipsite de importanță.

eugenia hazazup

 

 

Diferența constă în starea pe care o vom avea după ce ne îndeplinim aceste sarcini în funcție de importanța lor. Dacă vom finaliza sarcini valoroase și semnificative ne va conferi un sentiment extraordinar de mândrie și satisfacție. În momentul în care finalizăm o sarcină mai puțin semnificativă, insignifiantă, deși volumul de timp și energie investit a fost același.  satisfacția pe care o vom resimți va fi minimă, dacă nu chiar inexistentă.

Managementul timpului este echivalent, în realitate, cu organizarea vieții, cu managementul personal. Înseamnă, de fapt, să deții controlul asupra succesiunii evenimentelor.

Administrarea timpului presupune controlul asupra lucrurilor pe care le vei face în continuare. Și, întotdeauna, libertatea de a alege  sarcina următoare îți aparține în exclusivitate.

Abilitatea ta de a alege între ceea ce este important și ceea ce este lipsit de importanță reprezintă principala cheie a succesului în orice arie a vieții.

Oamenii eficienți și productivi  se disciplinează astfel încât să înceapă cu sarcina cea mai importantă. Se obligă pe ei înșiși să înceapă cu lucrurile care nu le plac chiar atât de mult și sunt inconfortabile. De aceea reușesc să facă mult mai mult decât o persoană obișnuită, fiind astfel mult mai fericiți. Aceasta ar trebui să fie și maniera ta.

Cum poți utiliza regula 80/20 pentru a-ți maximiza rezultatele?

Să ne uităm la John Maxwell. Vorbește despre faptul că se pricepe doar la câteva lucruri. Prin urmare, nu își pierde timpul cu acele lucruri pe care nu le poate face sau pe care nu vrea să le facă. Dacă te concentrezi asupra unor lucruri la care te pricepi (acele câteva lucruri) și nu pierzi timpul cu acele lucruri la care nu ești bun, îți maximizezi eficiența proprie și poți să îți îmbunătățești și să îți mărești abilitățile cu privire la ceea ce ești bun și la ceea ce îți place să faci.

Malcolm Gladwell vorbește despre cum să devii expert: în mod general se spune că ai nevoie să petreci 10.000 de ore perfecționându-ți propria ambarcațiune. Dacă îți întinzi expertiza peste tot, devii un om care știe să facă de toate, însă nimic bine, și atunci rata ta de eficiență scade și nu va mai funcționa regula 80/20 în favoarea ta.

Să ne jucăm:

  • Acordă-ți un moment și ia în considerare ceea ce îți place și la ce ești cu adevărat bun și apoi enumeră acele lucruri care te fac să pierzi timpul și să îți reducă eficiența.
  • Dacă este posibil, angajează pe cineva pentru a face acele sarcini care se încadrează în lista respectivă.
  • Împărtășește sarcinile cu copiii tăi, soția, colegul de cameră, alte persoane semnificative, colegul de muncă, membrii echipei etc. Vei descoperi că doar concentrându-te pe acele sarcini de 20%, randamentul de 80% va merita din plin.
  • Fă o listă cu toate obiectivele, activitățile, proiectele și responsabilitățile care formează nucleul vieții tale actuale. Care dintre ele sunt incluse sau ar putea fi incluse în primele 10 sau 20% din sarcinile care produc sau ar putea să producă 80 sau 90% din rezultatele tale?
  • Ia astăzi hotărărea să petreci din ce în ce mai mult timp insistând în acele câteva zone care pot schimba cu adevărat lucrurile în viața și cariera ta și ocupându-te din ce în ce mai pușin de activități cu valoare redusă.

Lasă-mi un comentariu despre cum ți se pare acest articol și cum anume ai aplicat sau vei aplica aceste tehnici, sau ce alte tehnici folosești tu pentru a fi eficient, nu ocupat.

Descarcă acum material-ul gratuit ”4 pași către a-ți schimba o convingere limitativă”.

4 thoughts on “Regula 80/20 sau Regula Pareto”

  1. Buna Eugenia! Mi-a plăcut mult acest material, poate și datorita faptului ca datorita memoriei mi-am amintit de sarcini mai puțin importante, cu un caracter de urgenta , ca re apoi se dovedeau a nu fi nici una ni alta. Zile întregi nu te intreba nimeni de ele și erai întrebat de ce nu ai terminat o alta. În familie atunci când s-a putut ne-am axat fiecare pe știe mai bine sa facă, însă a fost nevoie sa invatam sa mai facem și ce știe celălalt mai bine. M-am bucurat ori de câte ori am finalizat la timp o sarcina mai importanta .

  2. Cat de adevarat, pana acum imi consumam energia pe lucruri marunte intai in fiecare zi ca apoi, cu groaza in suflet sa ma incep de lucrurile importante dar care necesita analiza si decizii de luat
    Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Traducere »