Generozitatea și meditația
Generozitatea este actul altruist de a oferi fără așteptarea de a primi nimic în schimb. Frumusețea în a fi o persoană generoasă este că, deși intențiile sunt de a nu primi nimic în schimb, cel care dăruiește va primi de fapt de zece ori mai mult.
De ce nu suntem generoși mai mult?
Cum poate fi așa? De ce dacă a fi generos este atât de fructuos, nu sunt mai mulți oameni care ar avea acest comportament?
Simplu, în societatea actuală, suntem obișnuiți să avem totul aici și acum – la viteza de microunde. Îți dau ceva și tu îmi dai ceva în schimb chiar acum – astăzi – în acest minut. Gratificare imediată.
Dacă îmi donez timpul și energia pentru o cauză cum este strângerea de bani pentru a construi fântâni de apă curată în Haiti, nu voi vedea fructul muncii mele astăzi și, de fapt, s-ar putea să nu-l văd niciodată în viața mea. Dar dăruind din toată inima mea – dăruind, știind că o persoană care bea din acea fântână nu va bate la ușa mea, oferindu-mi câțiva dolari pentru timpul meu, dar știind că o persoană va bea într-o zi apă curată și sănătoasă și va avea o viață mai sănătoasă și mai bună pentru că mi-am dat din timpul meu, valorează mai mult decât câțiva dolari. Mi-am dat la schimb timpul pentru a ajuta pe cineva să-și îmbunătățească viața. Și s-ar putea să nu ne întâlnim niciodată.
Nu aveam nevoie de acea răsplată instantanee. Satisfacția stă în faptul că știu că undeva, cineva în viitor beneficiază de ceva ce am făcut astăzi. Dau din mine știind că nu voi obține nimic tangibil în schimb. Dau din inima mea.
Cum ne ajută meditația?
Practicarea meditației sau a tehnicilor de mindfulness este tot mai răspândită în zilele noastre. Tot mai mulți oameni simt nevoia de a găsi un mod de a se liniști și de a face față stresului vieții aglomerate de zi cu zi. De asemenea, tot mai multe studii atestă beneficiilor meditației și ale mindfulness. Printre cele mai importante beneficii se numără: reducerea stresului și a anxietății, menținerea sănătății emoționale, dezvoltarea empatiei, îmbunătățirea conștiinței de sine, a atenției, a calității somnului. De asemenea, aceste tehnici sunt creditate și cu îmbunătățirea abilității de a suporta durerea și cu scăderea tensiunii arteriale. Pe scurt, știința susține că meditația și practicile mindfulness ne pot face, mai sănătoși, mai fericiți și mai buni.
Generozitatea nu trebuie neapărat să aibă o expresie financiară, palpabilă. Ea poate viza propriul timp și disponibilitate de a fi mai atenți și empatici cu cei din jurul nostru.
Putem dărui zilnic câte ceva: zâmbind unui străin, ajutând o persoană în vârstă să pună alimente în mașina ei, acte de voluntariat pentru diferite asociații non profit, curățând aleea unui vecin... acel act altruist de a plăti prin generozitate. Ce concept frumos.
Înainte de a reacționa la o situație, fă cel puțin trei respirații profunde, spune-ți în gând sunt bun, sunt calm, sunt generos… apoi răspunde la acea situație. Și nu vorbesc aici de situațiile critice în care este vorba de viață și de moarte în care contează fiecare secundă. Vorbesc despre toate momentele acelea din viață care ne produc stres. Conectează-te zilnic cu generozitatea și cu bunătatea și vei observa schimbări majore în viața ta.
Articole care ar putea să te intereseze :
Cum ne afectează angajamentele și promisiunile, 7 Mituri despre meditații și o scuză bună ca să nu meditezi, Ce sunt deciziile și cum le luăm?, Ce este meditația mindfulness și cum să practic, De ce să iertăm
Materiale și cursuri gratuite:
mini-curs 7 Pași spre vindecarea emoțională prin reconectarea cu tine,
Foarte frumos și util acest articol. Am cunoscut și cunis persoane altruiste și generoase. Este o binecuvantare pentru cel care are aceste calități și te simți binecuvsntat când cunoști astfel de oameni .