eugenia hazazup

Gândirea critică- Cum mă ajută și de ce să mi-o dezvolt

Cum mă ajută gândirea critică și de ce să mi-o dezvolt

Wikipedia ne spune:

Gândirea critică constă în procesul mental de analiză sau evaluare a informației, dar mai ales din informații sau propoziții de unii oameni a fi adevărate. Ea duce la un proces de reflecție asupra înțelesului acestor afirmații, examinând dovezile și raționamentul oferit și judecând faptele.

Gândirea critică folosește facultățile noastre superioare pentru a înțelege și a evalua subiectul, sau îi putem spune pur și simplu „știind cum să gândim”.

Am fost învățați ce să gândim nu cum să gândim

Când eram în școala primară și gimnazială, am fost învățați ce să credem și ce să gândim. Am fost expuși multor informații și acum, tendința este să învățăm pentru a trece un test. Memorăm ceea ce este necesar, susținem testul și apoi uităm ce am memorat. Dacă am urmat învățământul superior, majoritatea dintre noi, cei care sunt absolvenți de facultate am continuat pe același drum, acela de a învăța ce să gândim, din nou, pentru acel test anticipat la sfârșitul fiecărui semestru. Abia după ce urmăm studii superioare ni se cere să știm cum să gândim.

Ia în considerare această concluzie a Comisiei Naționale pentru Excelență în Educație în raportul său de referință, „O națiune sub risc”, din 1983:

„Mulți tineri de 17 ani nu posedă abilitățile intelectuale de ordin superior” la care ar trebui să ne așteptăm de la ei. Aproape 40% nu pot trage concluzii din materialele scrise; doar o cincime poate scrie un eseu convingător; și doar o treime poate rezolva o problemă matematică care necesită mai mulți pași.

Această tendință din educație ne-a învățat să „aruncăm” tot ce știm când împărtășim informații. Când îți prezinți principiile și ideile potențialilor clienți, ia-ți un moment și evaluează-ți abordarea. Descarci inconștient tot ceea ce știi în timpul alocat sau îți faci timp pentru a-i ajuta și pe alții să dezvolte concluzii și propriile lor gânduri?

A gândi critic înseamnă a pune întrebări, a căuta răspunsuri, a găsi alternative, a adopta o poziție pe baza unei justificări argumentate și a analiza logic raționamentele sau argumentele celorlalți, a evalua continuu relevanța și adevărul informațiilor disponibile. Cu alte cuvinte, înseamnă a privi lucrurile și informațiile nu ca fiind de la sine înțelese, ci a le asuma conștient și justificat.

Gândirea critică este un nivel de gândire de ordin superior. Este capacitatea de a gândi pentru sine și de a lua în mod responsabil acele decizii care afectează viața cuiva. În plus, gândirea critică este, de asemenea, o anchetă critică: investigarea problemelor, adresarea de întrebări și prezentarea de noi răspunsuri provocatoare.

Gândirea critică este o gândire clară și liberă, cea care dezvoltată ne permite să dăm dovada că avem capacitatea de a:

  • identifica, a înțelege și a realiza conexiuni logice între idei și argumente proprii
  • detecta erori de raționament în argumente și prezentări
  • rezolva probleme cu grad ridicat de dificultate
  • identifica contextul și implicațiile unui argument sau ale unei idei
  • identifica, a construi și a înțelege justificările din spatele unor opinii, argumente sau credințe
  • construi argumente și idei noi pe baza celor deja acumulate
  • distinge între fapte, opinii și judecăți de valoare etc.

Ia în considerare avantajele dezvoltării abilităților de gândire critică ale celorlalți. Ei vor putea să îți înțeleagă mai bine ideile și să îți accepte mai bine metodologiile dacă sunt capabili să înțeleagă, să evalueze și să concluzioneze într-un mod critic. În plus, dezvoltându-ți propriile abilități de gândire critică, vei fi mai bine echipat pentru a-ți împărtăși informațiile care îți vor schimba viața în legătură cu clienții, colegii de muncă, prietenii și familia.

Gândirea critică este o calitate esențială atât în viața personală, cât și în cea profesională. În primul rând, facilitează transmiterea propriilor idei și înțelegerea ideilor altora, făcând comunicarea mult mai benefică și productivă. Mai mult, accelerează asimilarea informațiilor noi și derivarea consecințelor acestora. Aceste abilități sunt esențiale în orice domeniu de muncă.

Abilitățile sunt universale și pot ajuta în înțelegerea conceptelor științifice și sociale. Alături de creativitate, gândirea critică este crucială în inovație, cercetare și dezvoltare.

Cum ne dezvoltăm o gândire critică?

Gândirea critică necesită abilități de ascultare avansate. A ține o prelegere în fața altora este o activitate pasivă care nu inhibă participarea publicului.

Pentru a evalua critic nevoile, este necesar să prezinți idei și apoi să permiți grupului să dezvolte concluzii – să discutați și să dezbateți în mod deschis aceste noi idei. Permite grupului să se gândească profund la ideile tale și, la rândul său, să prețuiască ceea ce gândesc și simt. Împărtășește aceste idei într-un mediu care să le permite celorlalți să creadă că ideile lor contează. Roagă-i să facă conexiuni și să recunoască tiparele din noile idei pe care le prezenți. Aceste tehnici permit grupului tău să înceapă să-și dezvolte încrederea în ei înșiși și în gândurile lor, și care, la rândul lor, își dezvoltă abilitățile critice.

În încheierea discuției, pentru a dezvolta în continuare gândirea critică, roagă-i pe participanți să scrie cel mai semnificativ lucru pe care l-au învățat și despre ce lucru ar dori să afle mai multe. Acesta este feedback imediat despre ceea ce învață și despre ce mai trebuie să înțeleagă. Când ai o prezentare – încurajează întrebările și laudă-l pe cel care a adresat întrebarea ca în aceste exemple: „Este o întrebare bună” sau „Sunt sigur că și alții vor să știe și asta. Când publicul tău pune întrebări, acesta este un indicator excelent că gândește critic.

Dacă mergem în zona de învățare, de studiu, putem dezvolta gândirea critică trecând prin 3 etape:

Intenția

  1. Care este subiectul?
  2. Ce știi deja despre el?
  3. Ce vrei sau trebuie să afli despre el?
  4. De ce vrei sau trebuie să afli aceste lucruri?

Conștientizarea

Se întâmplă pe măsură ce studiem textul/cartea/cursul și căutăm informații care să ne confirme anticipările din prima etapă. Ne găsim răspunsurile.

Reflecția

  1. Ce am aflat? 
  2. Formulează, în scris, întrebări pentru a extrage informații importante care nu au fost menționate în prima etapă, dar care te ajută.
  3. Formulează, în scris, răspunsuri, iar în raport cu ele repetă întrebarea: „Cum îmi pot argumenta opinia?”

Capacitatea de a gândi critic te ajută să înțelegi industria în care ești și natura afacerii pe care o conduci. Gândirea structurată, experiența, reflecția și intuiția, plus recunoașterea și tratarea prejudecăților pe care le ai sunt ingredientele ei secrete. Permanenta analiză și învățare, chestionarea continuă a premiselor și evitarea capcanelor, plus un raționament impecabil sunt la îndemâna celor care nu iau pauză de la cunoașterea lumii și contribuie la succesul celor de lângă ei.

Aștept cu drag comentariile tale despre acest articol și ce subiecte dorești ca să abordez

Articole care ar putea să te intereseze : 4 pași pentru a depăși provocările, De ce nu vrea să se schimbe? De ce nu înțelege?, Ce este confortul și cum pot să fiu în confort, Cum ne afectează angajamentele și promisiunile

Materiale și cursuri gratuite: mini-curs 7 Pași spre vindecarea emoțională prin reconectarea cu tine, e-Book Un Nou Început, 4 pași pentru a-ți schimba o convingere limitativă 

1 thought on “Gândirea critică- Cum mă ajută și de ce să mi-o dezvolt”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Traducere »