eugenia hazazup

Folosește-ți abilitățile cheie

Află-ți și folosește-ți abilitățile cheie

Ai încercat vreodată să scoți o piuliță sau un șurub cu cleștele și acesta să nu se miște?  Dar dacă iei cheia potrivită să reușești imediat? Acea cheie este un instrument atât de inteligent – este foarte la îndemână și foarte simplu de utilizat.

Dacă folosim uneltele potrivite, cu abilitățile potrivite, ne putem face viața mai ușoară nu? Chiar dacă este vorba despre a monta sau demonta o mobilă, sau despre a duce la bun sfârșit un proiect.

Sau imaginează-ți că ai o barcă și vrei să pleci într-o plimbare  pe care o visezi de mult.  Însă observi că barca are o gaură. Așa că o astupi repede, ca să nu riști să te scufunzi pe drum. Acum ești gata de plecare. Dar totuși, chiar dacă ai astupat gaura, nu o să te miști de pe loc până nu ridici și pânzele.

Dacă gaura reprezintă punctele tale slabe, lucrurile pe care vrei să le îmbunătățești la tine, pânzele reprezintă punctele tale forte, fără de care nu te poți mișca de pe loc. Punctele forte sunt acele lucruri la care suntem buni și care ne dau energie. Atunci când le folosim, putem funcționa la nivelul nostru optim.

Din păcate, de multe ori, majoritatea dintre noi ne petrecem prea mult timp astupând găuri și prea puțin timp ridicând și manevrând pânzele. Din acest motiv, nu profităm la maxim de vântul favorabil (resursele pe care le avem).

Deci, cum aplicăm acest lucru pentru a obține un avantaj competitiv? Cum ne folosim abilitățile cheie?

Cum ne folosim punctele forte?

Majoritatea oamenilor nu își folosesc propriile cunoștințe și abilități, ci folosesc doar o fracțiune din ceea ce au în ei înșiși.

Poate că pentru tine este atât de ”normal” să faci anumite lucruri, încât nu ți se par a fi puncte forte. Te încurajez să îi întrebi pe cei din jur cum te văd ei pe tine. Întreabă la ce cred ei că tu ești foarte bun. Ce observă ei la tine care li se pare că tu poți face asta natural și ei nu?

Iată câteva întrebări care să le adresezi celor apropiați:

 • Ce lucruri pozitive ai remarcat la mine de-a lungul timpului? Poți să-mi dai niște exemple?
 • Care sunt momentele sau activitățile care mă entuziasmează și mă energizează? În ce mă implic cel mai mult? Poți să-mi dai niște exemple?
 • Dacă ar fi să îi povestești cuiva despre mine, ce i-ai spune în câteva cuvinte?

Ia o foaie de hârtie și începe să notezi inventarul atuurilor tale. Acest lucru nu înseamnă să-ți enumeri casa, mașina, soldul contului curent … asta înseamnă să-ți enumeri cunoștințele, abilitățile și experiența. Așa cum am spus, cere ajutor dacă este greu să le vezi.

Observă ce faci cu entuziasm. Nu contează cât de mici sunt acele lucruri sau banale. Notează tot. Observă.

Apoi, explorează modul în care poți folosi întregul avantaj al inventarului atuurilor tale. Dacă ai un computer sau un smartphone, ți se solicită frecvent să actualizezi o aplicație sau un program. Există informații noi disponibile care vor face computerul sau telefonul să funcționeze mai bine (bine… sperăm asta, pentru că nu este întotdeauna așa!).

Când ți-ai actualizat ultima dată baza de cunoștințe? Care a fost ultima carte, curs, prelegere sau program în care te-ai implicat?

Iată câteva întrebări pe care să ți le adresezi:

 • Care sunt activitățile care îmi dau cea mai multă energie?
 • Ce făceam bine în copilărie?
 • Ce învăț repede?
 • Despre ce vorbesc cu pasiune?
 • Ce activități îmi vin în mod natural? La ce sunt atent(ă) în mod natural?
 • Care sunt momentele în care mă simt cel mai autentic, mă simt „eu”?
 • Ce fac pentru ca îmi place să fac, fără să am neapărat un câștig din asta?
 • Cum arată o zi foarte bună pentru mine?
 • Care sunt activitățile din viitor pe care le aștept cu nerăbdare?

Acum ai un inventar și știi ce trebuie actualizat. Acestea sunt abilitățile și punctele tale cheie pe care le poți îmbunătăți.

S-ar putea să te întrebi de ce să te concentrezi asupra punctelor tale forte și asupra acelor atuuri care sunt deja dezvoltate. De ce să nu te concentrezi pe abilități mai slabe. Aici trebuie să înțelegi că cel mai mare randament și cea mai mare eficiență provin din dezvoltarea punctelor forte, mai degrabă decât îmbunătățirea punctelor slabe. Lasă-ți punctele slabe pentru altcineva care le prezintă ca puncte forte.

Acest lucru îți permite să îți folosești abilitățile cheie și te va ajuta să îți îmbunătățești zonele în care arăți cel mai mare potențial.

Înscrie-te aici pentru a primi detaliile de conectare.

Dacă dorești să primești articolul săptămânii direct în căsuța ta de mail, înscrie-te chiar acum aici:

Articole care ar putea să te intereseze :

Eliberează-te de durerea emoțională și fizică, Legea Prosperității, Cum ne afectează angajamentele și promisiunile, 7 Mituri despre meditații și o scuză bună ca să nu meditezi, Ce sunt deciziile și cum le luăm?, Ce este meditația mindfulness și cum să practic, De ce să iertăm

Materiale și cursuri gratuite:

mini-curs 7 Pași spre vindecarea emoțională prin reconectarea cu tine,

e-Book Un Nou Început

4 pași pentru a-ți schimba o convingere limitativă 

Către grupul privat gratuit de Facebook Dincolo de gânduri

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Traducere »