[Email 3/14]7 Pași spre vindecarea emoțională prin reconectarea cu tine

Azi continuăm călătoria noastră, descoperid câteva tehnici de meditatăție. Cum putem să facem pași mici, dar siguri, pentru a transforma meditația într-un obicei.

Începe prin a acorda atenție prezentului în toate acțiunile tale.

Îți poți observa astfel stările și gândurile: ești obosit, te suprasoliciți, te enervezi, etc. Acest exercițiu ai început să-l faci ieri și te încurajez să continui cu el.

Cu timpul, capacitatea ta de a-ți observa stările  și trăirile interioare se va ascuți.

Dacă vei practica în mod constant starea meditativă, îți vei dori, la un moment dat, să te oprești din ceea ce faci si să îți acorzi ție câteva momente, dincolo de tot ceea ce te preocupă. Pur si simplu, să exiști.

Ti se pare copleșitor să devii prezent în tot ce faci?

Începe prin a alege o singură activitate pe care să o observi constant timp de o săptămână. Poți adaugă apoi alte activități sau să-ți extinzi observația asupra trăirilor, progresiv. Aici te poți folosi foare mult de exercițiile din cursul 5 tehnici de mișcare Mindfulness pentru a-ți ridica energia corpului. Dacă nu știi despre ce este vorba,mergi la mailul 1 pentru a profita de ofertă folosind acel cupon de reducere.

Dacă observi că atenția îți este distrasă, iar mintea fuge în altă direcție, constată acest lucru și întoarce-te la ceea ce făceai. Repetă activitatea de câte ori este nevoie. Fii atent la tot ce te poate distrage de la acest proces.

Meditația zilnica

Putem începe cu câteva minute pe zi, iar apoi să adăugam treptat, între 3 și 5 minute, până ajungem la 20 de minute zilnic.

Meditatorii cu experiență petrec cel puțin o oră pe zi în meditație. Gândește-te că doar 3 minute de meditație pe zi îți pot asigura 24 de ore de pace!

Este ideal să faci acest exercițiu dimineața, când te trezești. Nu amâna acest exercițiu,  dacă vei începe sa găsești scuze, vei abandona. Gândește-te la beneficiile pe care le obții și fă-ți un ritual riguros din a te ajuta singur.

Pentru ca exercițiul să fie cât mai corect, alege o poziție care te va ajuta. Stai cu coloana dreaptă, pentru a te putea asigura că respiri corect.

Picioarele pot sta încrucișate, însă dacă ai dureri articulare sau rigiditate, te poți așeza pe un scaun. Dacă simți durere, schimbă poziția. Nu aduci nimic bun corpului tău sau minții dacă îți distrugi genunchii.

Verifică bazinul si coccisul, pentru a evita orice disconfort la baza coloanei vertebrale. Te poți folosi de o pătură rulată sau o pernă pentru a stabiliza pelvisul.

Nu ti-aș recomand să meditezi întins în pat. Daca nu ai experiență, riști să adormi. Această postură este potrivită pentru relaxare. Cel mai bine, așază-te pe un scaun, ca să găsești stabilitate și confort. Totuși, dacă nu poți decât în această poziție, este mai bine să începi așa, decât deloc.

Poți alege să stai pe scaun, rezemat sau nu. Pentru un prim pas este bine oricum. Important este să începi. Dacă alegi să stai pe scaun, asigură-te că ai picioarele pe podea, pentru ca pelvisul să fie în poziție neutra. Și acum… observă că respiri. Și mai ales, cum respiri.

Meditația este un remediu excelent antistres, depresie, tristețe sau nemulțumire. Este o modalitate de a ne obiectiva față de trăirile noastre, care sunt doar procese mentale.

Putem începe prin a ne observa stările, emoțiile, procesele mentale, în fiecare zi, progresiv.

Îți recomand să începi ziua și să o închei cu cel puțin câteva minute de meditație.

De ce am ales acest subiect ?

Pe mine personal m-au ajutat foarte mult pauzele…. Când eram copleșită de gânduri, de emoții sau  de diverse  evenimente, luam pauză, o pauză cât de scurtă (există chiar și tehnica de 90 secunde a lui Paul Scheele), o pauză în care să fiu conștientă de mine, de corpul meu, de poziția mea, de respirația mea, să mă urmăresc, să simt tot corpul meu, să simt prezentul….

Aceste pauze/meditații/reflectări, cum vrei tu să le spui, a fost primul meu pas care mi-a adus puterea de a aduce liniștea în viața mea, de a mă conecta eu cu mine, de a vedea altfel lucrurile, din altă perspectivă, cu altă atitudine…. A jucat un rol foarte important în drumul meu de a mă vindeca. Și eu am început să fac meditațiile întinsă și da adormeam destul de repede. Dar am continuat așa, făceam zilnic meditațiile și apoi încet, încet am început să fac în șezut. Prima schimbare pe care am văzut-o la mine a fost liniștea. Începeam să fiu mai liniștită, mai calmă.

Nu îți cer să mă crezi pe cuvânt, dar îți cer să te observi, să aplici si să vezi cum funcționează la tine, ce tehnică, în ce momente ale zilei, în ce situații ?

Ti-am atașat, o tehnică scurtă, așa pentru început. Dacă vei dori să intri mai în profunzime, să începi să faci din meditație o obișnuință, avem un program în care sunt 15 meditații, diferite tehnice „Pași practici către Armonia dintre Minte Trup si Suflet”. Dar pentru început, fă această meditație dimineața și seara și spune-mi cum te simți.

Pentru mine este foarte important să știu acest lucru, să știu că ești bine și că funcționează și la tine.

Înainte de a încheia, doresc să-și mai ofer o modalitate de meditație. Una atât de simplă. Și pentru că este atât de simplî este posibil să te surprinzi că nu vei vrea să o aplici, pentru că probabil că îți vei spune ”nu nu, e prea simplu ca să aibe efect.”

Te provoc să o faci zilnic, timp de minim 7 zile, hai să vedem ce se întâmplă.

Este vorba de colorarea Mandalelor și mai exact a Florii Vieții.

Primul pas este doar să o colorezi, apoi am să-ți spun cum o poți crea chiar tu.

Este o metoda foarte bună de meditați, mai ales dacă nu ai mai meditat până acum, dar și dacă deja adori să meditezi.

Își las o poză pe care să o imprimi și să o clorezi. Vezi ce se întâmplă?

Hai să aplicăm:

  • Fii prezent: ce te înconjoară, ce faci acum, tot ce zici, ce e frumos, fi atent pe unde mergi, ce copaci întâlnești, ce flori, cum este aerul, ce animale vezi, ce oameni …. Fii un OBSERVATOR
  • Notează absolut tot, în detaliu, tot ce ai observat, ce ai  văzut, ce ai  auzit, ce gânduri ai, ce sentimente, ce emoții
  • Oprește-te din goana permanentă, din agitația zilnică si fă meditația de 90 de secunde ( pe care o ai atașată) , o poți face de cate ori dorești tu pe zi…. Notează cum te ajută asta.
  • Dacă te-ai înscris în cursul 5 tehnici de mișcare Mindfulness pentru a-ți ridica energia corpului fă cele 5 exerciții de energizare
  • Colorează Floarea Vieții (ți-am lăsat mai jos un desen)

PS: Oare de unde îți iei puterea de a merge mai departe? De unde iei puterea de a te vindeca? Oare de unde iei puterea pentru a ieși din cercul vicios în care ești acum?

Mâine vorbim pe acest subiect.

eugenia hazazup

Traducere »