EUGENIA HAZAZUP
Terapeut energetic, Aromaterapeut & Mindset Coach

Vindecare și Reconectare în 7 pași

​Puterea Reflectiei


​Asaltati de stres, oboseala si anxietate, avem nevoie de mijloace prin care sa ne echilibram mental. Iata cateva tehnici de meditatie pe care le putem pune in practica.

Nevoia de meditatie

Deseori ni se întâmplă să ne revină în minte gânduri precum :

« Nimeni nu mă înțelege. Oare ce am făcut greșit? Oare ce are X cu mine? As vrea să dispar. De ce mi se întâmplă toate mie? Eu i-am oferit tot si el ? Eu ajut mereu cu drag si când eu am nevoie, nimeni nu mă ajuta.»

Iar acestea sunt primele semnale ale unei minți obosite, ale stresului acumulat si nevoii de repaos.

Așadar, daca te-ai recunoscut în aceste afirmații, daca nu dormi bine, ești tot timpul obosită (fără o cauza aparenta) si ești nemulțumită de viața pe care o duci, este momentul să te ancorezi mai bine în prezent. Daca nu, starea de indispoziție si gândurile negative te pot conduce la depresie. Asta înseamnă că nefericirea se instalează complet în viața ta si devine cronică.

Atunci când devii prizoniera gândurilor negative si al cuvintelor grele, iar mintea ta devine o închisoare trista, plina de frământări, din care nu știi cum să mai ieși, înseamnă că ai lăsat lucrurile să ajungă prea departe, fără să intervii.

Prea multe gânduri

Ti se pare că te învârți mereu in jurul acelorași gânduri? Nu ești singura!

Potrivit unor cercetări, 98% dintre gânduri sunt aceleași pe care le-ai avut si ieri, si alaltăieri… Mai mult, 80% din ele sunt negative.

In special acestea iți consuma energia, mai ales prin monologul interior si cuvintele cu mare încărcătura energetică negativă: nu pot, nu știu, niciodată, nu voi reuși, trebuie. Reproșuri, plângeri, învinovățiri, ruminare… repertoriul este complex!

Toate acestea te storc, la propriu si la figurat, de energie si pot conduce la depresie, dacă nu sunt controlate. De cele mai multe ori, eforturile pe care le facem pentru a ieși din starea de depresie pot fi haotice si ne pot aprofunda suferința, în lipsa unui sprijin specializat.

Totodată, avem la dispoziție un instrument simplu prin care să ne ajutam sa depășim un moment dificil: meditația.

Meditația ca antidot

De ce meditația este un antidot excelent în situații de stres, depresie, burnout? Cel mai important beneficiu al acestei practici este concentrarea asupra prezentului.

Meditația este un mod simplu de a antrena mintea pentru vederea corecta, numita in sanskrita Viveka. Meditația mindfulness este o modalitate de a vedea si trăi în mod obiectiv prezentul.

Ne putem astfel concentra, privindu-ne acțiunile, gândurile, ca intr-un film, ai cărui actori suntem, fără să ne identificăm cu stările personajului.

Meditația nu este o evadare într-o lume iluzorie, in care totul este roz, nu este o modalitate în care te izolezi într-un clopot de cleștar, în care îți construiești lumea perfectă și fugi de cea reală.

Prin meditație nu îți rezolvi miraculos problemele, ci găsești puterea, forța, concentrarea de care ai nevoie pentru a le rezolva.

Puterea observației

Meditația mindfulness începe cu observarea prezentului. Observi nu numai cu mintea, cu intelectul, ci cu toate simțurile tale, percepând astfel lumea în integralitatea ei.

Oricât de stresat, întristat sau obosit ești când ieși de la serviciu, nu poți rămâne indiferent în fata miracolului naturii, indiferent de anotimp.

Din păcate, stresul ne înghite si trăim in afara acestor bucurii simple pe care ni le oferă natura din jurul nostru. Poți practica mindfulness observând cu grija toate detaliile când te întorci de la serviciu si să te bucuri astfel, cu recunoștință, că exiști.

Iar dacă încerci să iți spui că nu reușești întrucât gândurile tale « au treburi mai importante », învață să îți controlezi procesele mentale, nu să te lași dominata de ele.

Când vei înțelege că gândurile tale nu reprezintă realitatea si nu ai de ce să te identifici cu ele, ești deja pe drumul spre meditație. Atunci vei ieși de pe pilotul automat in care îți trăiești viată si vei decide sa o privești si din alt unghi, să o explorezi cu toate simțurile.

Tehnici de meditație

Începe prin a acorda atenție prezentului in toate acțiunile tale. Îți poți observa astfel stările si gândurile: ești obosită, te suprasoliciți, te enervezi, etc. Cu timpul, capacitatea ta de a-ti observa stările si trăirile interioare se va ascuți.

Începe cu observația. Daca vei practica in mod constant starea meditativa, îți vei dori, la un moment dat, sa te oprești din ceea ce faci si sa îți acorzi ție câteva momente, dincolo de tot ceea ce te preocupa; pur si simplu, să exiști.

Ti se pare copleșitor să devii prezentă in tot ce faci? Începe prin a alege o singură activitate pe care să o observi constant timp de o săptămână. Poți adaugă apoi alte activități sau să-ti extinzi observația asupra trăirilor, progresiv.

Dacă observi că atenția îți este distrasă, iar mintea fuge in altă direcție, constată acest lucru si întoarce-te la ceea ce făceai. Repetă activitatea de câte ori este nevoie. Fii atentă la tot ce te poate distrage de la acest proces.

Meditația zilnica

Putem începe cu câteva minute pe zi, iar apoi să adăugam treptat, intre 3 si 5 minute, până ajungem la 20 de minute zilnic. Meditatorii cu experiență petrec cel puțin o oră pe zi în meditație. Gândește-te că doar 3 minute de meditație pe zi îți pot asigura 24 de ore de pace!

Este ideal să faci acest exercițiu dimineața, când te trezești. Nu amâna acest exercițiu, dacă vei începe sa găsești scuze, vei abandona. Gândește-te la beneficiile pe care le obții si fă-ti un ritual riguros din a te ajuta singură.

Pentru ca exercițiul să fie cât mai corect, alege o poziție care te va ajuta. Stai cu coloana dreaptă, pentru a te putea asigura că respiri corect.

Picioarele pot sta încrucișate, însă dacă ai dureri articulare sau rigiditate, te poți așeza pe un scaun. Daca simți durere, schimba poziția. Nu aduci nimic bun corpului tău sau mintii dacă îți distrugi genunchii…

Verifică bazinul si coccisul, pentru a evita orice disconfort la baza coloanei vertebrale. Te poți folosi de o pătură rulata sau o pernă pentru a stabiliza pelvisul.

Nu ti-aș recomanda să meditezi întinsa in pat. Daca nu ai experiență, riști să adormi. Această postura este potrivită pentru relaxare. Cel mai bine, așază-te pe un scaun, ca să găsești stabilitate si confort. Totuși, daca nu poți decât in aceasta poziție, este mai bine sa începi așa, decât deloc.

Poți alege sa stai pe scaun, rezemata sau nu. Pentru un prim pas este bine oricum. Important este să începi. Dacă alegi să stai pe scaun, asigură-te că ai picioarele pe podea, pentru ca pelvisul să fie in poziție neutra. Si acum… observă că respiri. Si mai ales, cum respiri.

Meditația este un remediu excelent antistres, depresie, tristețe sau nemulțumire. Este o modalitate de a ne obiectiva fata de trăirile noastre, care sunt doar procese mentale.

Putem începe prin a ne observa stările, emoțiile, procesele mentale, în fiecare zi, progresiv. Îți recomand să începi ziua si să o termini cu cel puțin câteva minute de meditație.

De ce am ales acest subiect ? 

Pe mine personal m-au ajutat foarte mult pauzele…. Când eram copleșită de gânduri, de emoții sau  de diverse  evenimente, luam pauză, o pauză cât de scurtă ( exista chiar si tehnica de 90 secunde a lui Paul Scheele), o pauză în care să fiu conștientă de mine, de corpul meu, de poziția mea, de respirația mea, să mă urmăresc, să simt tot corpul meu, să simt prezentul….

Aceste pauze/meditații/reflectări, cum vrei tu să le spui, a fost primul meu pas care mi-a adus puterea de a aduce liniștea în viața mea, de a mă conecta eu cu mine, de a vedea altfel lucrurile, din altă perspectivă, cu altă atitudine…. A jucat un rol foarte important în drumul meu de a mă vindeca. Si eu am început să fac meditațiile întinsă și da adormeam destul de repede. Dar am continuat așa, făceam zilnic meditațiile și apoi încet, încet am început să fac în șezut. Prima schimbare pe care am văzut-o la mine a fost liniștea. Începeam să fiu mai liniștită, mai calmă.

Nu îți cer să mă crezi pe cuvânt, dar îți cer să te observi, să aplici si să vezi cum funcționează la tine, ce tehnică, în ce momente ale zilei, în ce situații ?

Ti-am atașat, o tehnică scurtă, așa pentru început. Dacă vei dori să intri mai în profunzime, să începi să faci din meditație o obișnuință, avem un program în care sunt 15 meditații, diferite tehnice „Pași practici către Armonia dintre Minte Trup si Suflet”. Dar pentru început, fă aceasta meditație dimineața si seara si spune-mi cum te simți.

Pentru mine este foarte important sa știu acest lucru, să știu că ești bine și că funcționează și la tine.

  • ​Observa prezentul, ce te inconjoara, ce faci acum, tot ce zeci, ce e frumos, fi atenta pe unde mergi, ce copaci sunt, ce flori, cum este aerul, ce animale vezi, ce oameni …. Fii un OBSERVATOR
  • ​ Noteaza absolut tot, in detaliu, tot ce ai observat, ce ai  vazut, ce ai  auzit, ce ganduri ai, ce sentimente, ce emotii
  • ​ Opreste-te din goana permanenta, din agitatia zilnica si fa meditatia de 90 de secunde ( pe care o ai atasata) , o poti face de cate ori doresti tu pe zi…. Noteaza cum te ajuta asta.

PS : Astept raspusul tau sa-mi spui cum te ajuta pe tine aceasta meditatie

© 2019, EugeniaHazazup.com . All rights reserved.

Made with ❤ by Seo24.ro

Traducere »