[Email 2/14]7 Pași spre vindecarea emoțională prin reconectarea cu tine

Azi vom aborda primul pas și anume Puterea Reflecției.

Asaltați de stres, oboseală și anxietate, avem nevoie de mijloace prin care să ne echilibrăm mental.

Cum facem acest lucru ? Prin meditație.

Nevoia de meditație

Deseori ni se întâmplă să ne revină în minte gânduri precum :

« Nimeni nu mă înțelege. Oare ce am făcut greșit? Oare ce are X cu mine? Aș vrea să dispar. De ce mi se întâmplă toate mie? Eu i-am oferit tot și el ? Eu ajut mereu cu drag și când eu am nevoie, nimeni nu mă ajuta.»

Iar acestea sunt primele semnale ale unei minți obosite, ale stresului acumulat și nevoii de repaos.

Așadar, dacă te-ai recunoscut în aceste afirmații, dacă nu dormi bine, ești tot timpul obosit (fără o cauza aparenta) și ești nemulțumit de viața pe care o duci, este momentul să te ancorezi mai bine în prezent. Dacă nu, starea de indispoziție și gândurile negative te pot conduce la depresie.

Asta înseamnă că nefericirea se instalează complet în viața ta și devine cronică.

Atunci când devii prizonierul gândurilor negative și al cuvintelor grele, iar mintea ta devine o închisoare tristă plină de frământări, din care nu știi cum să mai ieși, înseamnă că ai lăsat lucrurile să ajungă prea departe, fără să intervii.

Prea multe gânduri

Ti se pare că te învârți mereu in jurul acelorași gânduri?

Nu ești singurul! 

Potrivit unor cercetări, 98% dintre gânduri sunt aceleași pe care le-ai avut și ieri, și alaltăieri… Mai mult, 80% din ele sunt negative.

În special acestea iți consumă energia, mai ales prin monologul interior și cuvintele cu mare încărcătura energetică negativă: nu pot, nu știu, niciodată, nu voi reuși, trebuie.

Reproșuri, plângeri, învinovățiri, ruminare… repertoriul este complex.

Toate acestea te storc, la propriu și la figurat, de energie și pot conduce la depresie, dacă nu sunt controlate. De cele mai multe ori, eforturile pe care le facem pentru a ieși din starea de depresie pot fi haotice și ne pot aprofunda suferința, în lipsa unui sprijin specializat.

Totodată, avem la dispoziție un instrument simplu prin care să ne ajutăm să depășim un moment dificil: meditația.

Meditația ca antidot

Probabil că te întebi: De ce meditația este un antidot excelent în situații de stres, depresie, burnout?

Cel mai important beneficiu al acestei practici este concentrarea asupra prezentului.

Meditația este un mod simplu de a antrena mintea pentru vederea corectă (conform sanskritei Viveka). Meditația mindfulness este o modalitate de a vedea și trăi în mod obiectiv prezentul.

Ne putem astfel concentra, privindu-ne acțiunile, gândurile, ca intr-un film, ai cărui actori suntem, fără să ne identificăm cu stările personajului.

Meditația nu este o evadare într-o lume iluzorie, în care totul este roz.Nu este o modalitate în care te izolezi într-un clopot de cleștar, în care îți construiești lumea perfectă și fugi de cea reală.

Prin meditație nu îți rezolvi miraculos problemele, ci găsești puterea, forța, concentrarea de care ai nevoie pentru a le rezolva.

Puterea observației

Meditația mindfulness începe cu observarea prezentului. Observi nu numai cu mintea, cu intelectul, ci cu toate simțurile tale, percepând astfel lumea în integralitatea ei.

Oricât de stresat, întristat sau obosit ești când ieși de la serviciu, nu poți rămâne indiferent în fata miracolului naturii, indiferent de anotimp.

Din păcate, stresul ne înghite si trăim în afara acestor bucurii simple pe care ni le oferă natura din jurul nostru. Poți practica mindfulness observând cu grijă toate detaliile când te întorci de la serviciu si să te bucuri astfel, cu recunoștință, că exiști.

Iar dacă încerci să iți spui că nu reușești întrucât gândurile tale « au treburi mai importante », învață să îți controlezi procesele mentale, nu să te lași dominat de ele.

Când vei înțelege că gândurile tale nu reprezintă realitatea și nu ai de ce să te identifici cu ele, ești deja pe drumul spre meditație. Atunci vei ieși de pe pilotul automat în care îți trăiești viața și vei decide să o privești și din alt unghi, să o explorezi cu toate simțurile.

Mâine ne continuăm călătoria cu acest pas. Mâine vom vorbi despre diferite tehnici de meditație, dar până atunci, să facem un scurt exercitiu:

  • Fii prezent : ce te înconjoară, ce faci acum, tot ce zici, ce e frumos, fi atent pe unde mergi, ce copaci întâlnești, ce flori, cum este aerul, ce animale vezi, ce oameni …. Fii un OBSERVATOR
  • Notează absolut tot, în detaliu, tot ce ai observat, ce ai  văzut, ce ai  auzit, ce gânduri ai, ce sentimente, ce emoții.
  • Dacă te-ai înscris în cursul 5 tehnici de mișcare Mindfulness pentru a-ți ridica energia corpului, mergi și fă cele 5 exerciții. Fii atent la corpul tău. Ce simți? Cum respiri? Cum te simți după ce ai făcut exercițiile? (dacă nu te-ai înscris în curs și dorești să faci acest lucru, mergi la primul mail pentru toate detaliile și pentru a profita de oferta unică)

Te aștept mâine să ne continuăm călătoria, descoperind tehnici pe care le poti aplica imediat, pentru a face din meditație un obicei.

PS: Te aștept alături de noi într-o comunitate faină ca tine. Apasă aici pentru a avea acces la grupul gratuit de facebook 

Traducere »