[Email 13/14] 7 Pași spre vindecarea emoțională prin reconectarea cu tine

Azi continuăm călătoria spre Copilul nostru interior

Cu toții avem un copil interior, dar și un părinte interior.

De cele mai multe ori, părintele interior își critică și își mustră copilul interior, și asta fără încetare.

Dacă îți vei asculta cu atenție dialogul interior, vei auzi cu claritate aceste mustrări. Tu vei auzi vocea părintelui care îl ceartă pe copilul din tine, spunând de tot ce greșește și faptul că nu este suficient de bun.

Acesta este începutul oricărui conflict interior : noi învățăm să ne criticăm singuri, la fel cum au făcut la vremea lor părinții noștri cu noi : « Ești un prost. Nu ești suficient de bun. Nu faci nimic ca lumea. Iar ai greșit ! »

Aceste critici interioare devin astfel o obișnuință mentală pentru noi. Atunci când devenim adulți, noi ajungem să ignorăm în totalitate copilul din noi, sau îl criticăm în permanență, la fel cum ne-au criticat părinții pe noi în copilărie.

Fă o pauză chiar acum și spune-i copilului tău interior 

« Mie îmi pasă de tine. Te iubesc. Te iubesc cu adevărat. »

Chiar dacă ai învățat să lucrezi cu tine însuți, poate că până acum te-ai  adresat doar adultului din tine. A sosit timpul să îi vorbești inclusiv copilului interior. Imaginează-ți că îl iei pe acesta de mână și plimba-te timp de câteva zile cu el, oriunde te-ai duce.

Te asigur că vei trăi una dintre cele mai frumoase experiențe din viața ta.

O altă sugestie pe care ți-o fac este să cauți o fotografie a ta de pe vremea când erai copil. Privește-o apoi cu atenție.  

Este copilul din fotografie cu adevărat fericit ? Este el nefericit ? Indiferent cum pare el, încearcă să iei legătura copilul din fotografie.

Dacă acesta pare speriat, întreabă-l ce anume îl sperie și ce poți face pentru ca el să se simtă mai bine. Caută mai multe fotografii cu tine însuți, din perioadele în care erai mai tânăr, și adresează-te tuturor acestor ipostaze ale tale.  

Tehnica de lucru cu oglinda este foarte utilă în această privință. Dacă ai avut în copilărie o poreclă nostimă, poți să o folosești și acum.

Dacă ești mai sensibil,  îți sugerez să ții la îndemână o cutie cu șervețele. Ar fi bine de asemenea să stai așezat pe un scaun, căci dacă vei sta în picioare este posibil să îți vină să o iei la fugă.

Așază-te așadar pe scaun în fața oglinzii și începe să discuți cu copilul tău interior.

O altă scrisoare către copilul din tine:

Draga Copil interior,

Buna dimineața! Eu, in calitate de părinte interior, vreau să petrec următoarele 30 minute cu tine, pentru a te cunoaște mai bine. Este foarte important pentru mine să aflu mai multe despre tine. Aș vrea ca tu, Copilul meu interior, și eu, Părintele meu interior, să ne înțelegem unul pe altul și să comunicam deschis, pentru a fi amândoi mai fericiți. Îți voi pune întrebări despre lucruri pe care tu le știi și le experimentezi, astfel încât să pot afla mai multe despre personalitatea ta, sentimentele tale și părerile tale. Te rog să răspunzi la aceste întrebări cât de simplu sau de complex vrei tu. Scopul meu pentru următoarea jumătate de ora este să te ascult cât de bine pot, fără să judec sau să critic ceea ce îmi vei spune. Chiar vreau să te cunosc pe tine și părerile tale.
Aș vrea sa știi ca, oricât m-aș strădui să nu te judec sau să te critic, știu că probabil voi face si greșeli. Din moment ce știu asta dinainte, îmi cer scuze încă de pe acum. De îndată ce voi realiza că nu te ascult obiectiv, îmi voi cere scuze din nou si voi încerca să te ascult cât de bine voi putea.

Îți mulțumesc pentru colaborare,
Cel care vrea să te cunoască cel mai bine,
Părintele tău interior

La încheierea ședinței

Draga copil interior,
Mi-a plăcut foarte mult să vorbesc cu tine și mă simt recunoscător că am putut petrece ceva timp împreuna. Vom repeta experiența mâine și ne vom distra și mai mult.Mulțumesc din nou,
Părintele tău interior

Exerciții de liniștire

Exercițiile de mindfulness (sau de cultivare a stării de prezență conștientă) se numără printre cel mai bine susținute științific tehnici de îmblânzire a furtunilor emoționale si a momentelor de suferința psihica sau fizică.

Cel mai simplu exercițiu de acest fel este respirația abdominală – o formă a respirației în care procesul se desfășoară în trei timpi: inspirăm, numărând până la patru; ne asigurăm că aerul rămâne în abdomen timp de patru secunde și apoi expirăm în același interval.

Printre variantele mai complexe ale acestor tehnici se numără: meditația de dimineață, exercițiile de recunoștință înainte de culcare, tehnica fotografiilor din copilărie, prin care ne desensibilizăm psihologic față de traumele din trecut și deja obișnuitele ședințe de psihoterapie.

Joacă-te cu copilul interior și deseneazăm colorează (mai ales Mandalam Floarea Vieții pentru că este foarte terapeutică). Dă-ți voie să fii copil. Colorează așa cum simți tu.

FLOAREA VIEȚII este un simbol de geometrie sacră ce pornește de la îmbinarea a 19 cercuri perfect intersectate pe fondul unui hexagon, totul cuprins într-un alt cerc. I s-au atribuit adevărate efecte magice, de aceea este folosit pe amulete și talismane. Este un simbol ce apare din cele mai vechi timpuri în toate culturile și religiile umanității, fiind un simbol cu conotații spirituale profunde.

Privit sau folosit ca suport energetic, Floarea Vieții are darul de a aduce armonie în viața celui care o desenează, care poartă acest semn sub diverse forme sau care folosește forța acestui simbol prin aplicarea sa pe diverse obiecte ca:  bijuterii, element de decor,  yantră sau suport de purificare și energizare a alimentelor, a apei, a hainelor, a obiectelor de lucru, a spațiului de locuit.

Simbolizează relația foarte complexă și vastă  dintre toate elementele Universului, între spațiu și timp și între toate ființele de pe pământ. Este un simbol care emite energie pozitivă în jurul său, de aceea trebuie privit cât mai des, folosit în orice situație a vieții cotidiene, ca sursă de energie pură, ca o conexiune permanentă cu Universul la îndemâna oricui.

Am să revin cu mai multe detalii.

Ascultă gratuit Armonie la minut – Râsul AICI

 

eugenia

Traducere »