De ce și cum să stabilesc obiective
Acesta este unul dintre acele subiecte despre care aș putea scrie toată ziua, în fiecare zi. Stabilirea obiectivelor, atingerea obiectivelor, obiective, obiective, obiective!
Cu toții avem obiective. Fiecare dintre noi. Unii dintre noi credem că am renunțat cu mult timp în urmă și nu avem, dar avem. În fiecare zi ne trezim cu obiectivul de a trăi o altă zi. Ok, poate că asta este o exagerare, dar nu avem cu toții într-o oarecare măsură obiective? Și de ce este atât de important să ai obiective?
Cei mai de succes oameni de pe această planetă nu s-au trezit într-o zi cu o idee și câteva minute mai târziu, după ce s-au îmbrăcat, au avut succes … În niciun caz. Au avut o idee și au dezvoltat un plan. În cadrul acestui plan existau obiective – unele mari, altele mici – unele realizabile doar într-o oarecare măsură.
Și în fiecare zi, ei lucrau la asta – „cioplind”, având victorii și eșecuri pe parcurs, dar modificând și reevaluând și lucrând spre obiective. Obiective!
Am avut obiective din ziua în care ne-am născut. Să stăm în picioare. Să mergem. Să vorbim. Să ne hrănim singuri. Să ne îmbrăcăm. Să ne exprimăm. Să ne facem prieteni. Să învățăm. Să comunicăm. Să dezvoltăm relații. Să învățăm anumite abilități. Să avem o slujbă. Să ne căsătorim. Să avem o familie. Să cumpărăm o mașină… o casă…o vacanță…. Multe dintre aceste lucruri sunt repere pe care le putem realiza numai cu un plan de acțiune și cu stabilirea obiectivelor.
Obiectivele sunt pași pe care intenționezi să îi faci. A avea o viață fără obiective este ca atunci când te urci în mașină și conduci fără să ai o destinație, așteptând să ajungi undeva fără să ai nici o idee despre cum să ajungi acolo. Dacă ai avea o hartă sau un GPS, ai fi putut ajunge acolo într-un timp rezonabil, dar pentru că doar ai condus și ai condus – poate vei ajunge în cele din urmă acolo, dar cu ce cost? Cât timp și energie ai pierdut pentru că nu te-ai oprit câteva minute să îți treci destinația în GPS?
Un obiectiv care nu e bine definit este doar o dorință
Majoritatea oamenilor care declară că au obiective, le au foarte vagi, la nivel de dorințe: mi-aș dori să slăbesc, mi-aș dori să am mai mulți bani, mi-aș dori să mănânc mai sănătos și să fac sport, mi-aș dori un loc de muncă mai bun, mi-ar plăcea să-mi deschid afacerea mea.
Ei bine, pentru ca aceste dorințe să devină obiective și să se îndeplinească este nevoie ca ele să fie clare, specifice, cu un plan de realizare realist și bine întocmit, cu rezultatele măsurate constant.
-
Fă-ți lista de dorințe
Începe cu lista ta de dorințe, apoi întreabă-te de ce ți le dorești? Sunt dorințele tale sau vin din presiunea celor din jur? E clar că primele au șanse mai mari să se îndeplinească.
Dacă n-ai o motivație puternică, șansele de realizare scad dramatic. Definește care este motivul din spatele dorinței, pentru că doar așa vei putea trece peste provocările pe care le vei avea în îndeplinirea ei.
-
Stabilește-ți obiective
Din lista de dorințe alege câteva care chiar contează pentru tine și transformă-le în obiective.
Obiectivele trebuie să fie SMART, probabil ai auzit de acronimul acesta în facultate, ei bine se aplică cu succes și obiectivelor personale.
Specifice și Măsurabile, posibil de Atins, Realizabile, Realiste, definite într-o perioadă de Timp – SMART.
-
Fă un plan ca să-ți îndeplinești obiectivele
Cum ajungi de la dorința ta la ceva tangibil? Faci un plan, cu punctul din care pleci și punctul în care vrei să ajungi, cu pași pentru perioada de timp dintre punctele de plecare și sosire.
Atenție, este vorba de un plan, așa cum tu îl vezi acum, care va rămâne deschis și flexibil.
-
Acționează
Poți face cel mai senzațional și perfect plan, dacă nu-l pui în acțiune este ca și cum n-ar exista. Obișnuim să ne concentrăm pe activitățile zilnice care sunt ”urgente”, pentru că ele ne țin în zona de confort și uităm de obiectivele noastre. Așa sunt multe persoane care au un vis, o dorință și se trezesc că timpul a trecut, anii au trecut și apoi renunță, pentru că este prea târziu.
Stabilește ca în fiecare zi să faci ceva pentru obiectivul tău.
-
Verifică rezultatele acțiunilor tale
Se zice că poți mânca și un elefant, dacă-l tai în bucățele mici. Un pas important este să urmărești rezultatele acțiunilor tale. Dacă îți dorești rezultate imediate, s-ar putea să renunți ușor. Stabilește acțiuni mici, pe care să le poți îndeplini ușor, care să te ajute să înțelegi progresul realizat și faptul că ești în direcția bună către obiectivul tău.
Deplasarea prin viață fără o hartă și așteptarea de a atinge anumite repere în mod întâmplător este cu siguranță o modalitate de urmat, dar dacă vrei să ajungi undeva rapid și cu mai puțină energie și timp, atunci stabilește-ți obiective, lucrează la ele și vei ajunge acolo unde vrei să fii.
Articole care ar putea să te intereseze :
Cum ne afectează angajamentele și promisiunile, 7 Mituri despre meditații și o scuză bună ca să nu meditezi, Ce sunt deciziile și cum le luăm?, Ce este meditația mindfulness și cum să practic, De ce să iertăm
Materiale și cursuri gratuite:
mini-curs 7 Pași spre vindecarea emoțională prin reconectarea cu tine,
multumesc,e chiar pt mine!
Este foarte bine explicat! Chiar aveam nevoie sa inteleg acest lucru. Multumesc!