eugenia hazazup

De ce sa nu joci rolul de victima?

Azi doresc să vorbesc despre: “De ce să nu joci rolul de victimă “

 

Mentalitatea de victimă este cea mai periculoasă dintre toate.

Considerându-te o victima, asta înseamnă că îi învinovățești automat pe ceilalți. Cauți cauza în exterior. Ai impresia că problemele din viața ta au o cauza externă.

În momentul în care faci asta, în momentul în care ai această atitudine, intri în sfera fenomenului “locus de control”, conform autorului eugenia hazazupMike Bayer.

Persoanele care au locus de control intern cred că au capacitatea de a controla evenimentele si consecințele lor, în timp ce persoanele  cu locus de control extern dau vina pe forțe exterioare (persoane, circumstanțe, destin…) pentru orice li se întâmplă.

Și dacă ne uităm în jurul nostru, din păcate, vedem că  tot mai mulți oameni suferă de locus de control extern.

De câte ori nu ai reușit să faci ceva și ai început să cauți vinovat ?

Eu îmi aduc aminte că făceam des asta. Era vinovat statul/ guvernul că eu nu pot să am o afacere, pentru că sunt taxele mari, în loc să mă concentrez să-mi măresc afacerea pentru a-mi permite să plătesc acele taxe.

Eram bolnavă și învinovățeam instituțiile medicale că nu au un remediu, un tratament și că nu-mi găsesc diagnosticul, în loc să mă concentrez pe mine, să-mi găsesc cauzele emoționale ale bolii și să încep procesul vindecării mele.

Și lista ar putea să continue la nesfârșit….. Tu unde te surprinzi că mergi către a caută vinovatul, în loc să te axezi pe soluție ?

Făcând acest lucru îți disipezi puterea.

Jucând rolul victimei, ridici mâinile și spui : « sunt o victima și nu pot să fac absolut nimic în privința asta » . Atunci când învinovățești pe altcineva pentru ceea ce simți sau trăiești, renunți la propria putere. Puterea stă la ei. Renunțând la această putere tu iei decizia de a te lasă în voia sorții. Ei decid pentru tine. Refuzi să-ți asumi responsabilitatea propriei vieți. Acesta este un tipar foarte distructiv.

Pentru a rămâne conectat cu eul tău autentic, trebuie să-ți asumi permanent responsabilitatea evenimentelor din viața ta. Trebuie să faci eugeniahazazupalegerea să preiei controlul , chiar și în momentele în care lumea din jur îți pare ostilă.

Asta nu înseamnă că nu ni se vor mai întâmplă lucruri rele sau dureroase. Dar secretul stă în reacțiile noastre. Ne putem controla reacțiile în proporție chiar și de 100% în astfel de situații.

Putem alege să ne cufundăm în depresie, anxietate, furie, ranchiuna sau frustrare și să ne ascundem capul în nisip. Sau putem alege să reacționăm în moduri care ne sunt favorabile nouă și celor din jur.

Dacă avem parte de un eșec, putem analiza de ce am ajuns acolo, ce este nevoie să schimbăm și mergem mai departe. Greșeala este o greșeală atunci când nu înveți din ea, la fel și eșecul. Cele mai puternice lecții le avem în urmă unui eșec.

Deci ceea ce trebuie să înțelegem este că avem opțiuni : să aruncăm vina pe cineva sau pe ceva care nu se află în sfera noastră de control, sau să , ne asumăm responsabilitate și să ne schimbăm comportamentul ca să putem modifică rezultatele. Alegerea este în puterea noastră.

Iată câteva întrebări care te vor ajuta să determini dacă joci rolul victimei în anumite aspecte ale vieții :

  • Crezi că nu promovezi la serviciu că șeful tău te antipatizează?
  • Crezi că unii oameni sunt pur și simplu norocoși, iar tu nu te numeri printre ei ?
  • Crezi că părinții tăi/ educația primită poartă vina problemelor din relațiile tale sentimentale ?
  • Ți-ai învinovățit vreodată profesorul pentru notele mici obținute la teste ?
  • Antipatizezi oamenii care au o situație financiară bună când tu abia reușești să stai pe linia de plutire ?
  • Crezi că nu vei putea slabi niciodată pentru că ești predispus genetic la supraponderabilitate, așa că nici nu mai are rost să încerci ?
  • Te surprinzi căzând în capcană “ asta e…”?
  • „Asta e,  am o boală incurabilă și nu am ce face”
  • „Asta e, așa îmi este scris, de acum nu voi mai putea face ……”
  • „Asta e, eu nu îmi permit să cheltui așa/ să merg așa des în vacanțe/ să îmi cumpără x lucru”
  • „Asta e, dacă plec de la acest loc de muncă și găsesc ceva mai prost plătit ? Ce fac ? Mai bine rămân aici și asta e, ce o fi o fi”

Toate acestea sunt dialoguri pe care tu le ai în mintea ta și pe care trebuie să alegi să iei controlul asupra lor. Despre asta vorbim in

eugenia hazazup

webinaru-ul din 29 mai. Detalii aici.

Locusul de control se aplică atât în situații pozitive cât și în situații negative.

Atunci când realizăm ceva pozitiv (câștigăm un premiu, economisim o sumă de bani, avem parte de o reușită , sau pur și simplu avem o zi super bună) și punem acest lucru pe seama unor elemente exterioare, în loc să ne recunoaștem propriile merite. Asta nu înseamnă că trebuie să-ți arogi toate meritele, dar este foarte important să recunoaștem că avem un rol activ în toate aspectele vieții noastre.

Și da, unele persoane ar putea face sau spune ceva cu rea intenție, dar în cele din urmă tu decizi în ce mod te afectează acest lucru.  Toate interferențele exterioare sunt doar bruiaje. Tu estic el care controlează butonul de volum, așa că oprește sonorul !

Sunt sentimentele tale, așa că nu-i lasă pe ceilalți să te influențeze.

Hai alături de noi în webinar-ul de vineri să discutăm despre 6 principii care să te ajute să iei controlul asupra ta.

Înscriere webinar gratuit: https://www.subscribepage.com/webinareusunt

Către comunitatea noastră : https://www.facebook.com/groups/holdyourimage/

Te îmbrățișez cu căldură și abia aștept să ne vedem în webinar.

 

1 thought on “De ce sa nu joci rolul de victima?”

  1. da, clar, totul depinde de alegeri, incepand de la alegerea gandurilor noastre care se va reflecta in actiunile noastre, de aceea co-cream…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Traducere »