eugenia hazazup

De ce să iertăm

De ce să iertăm?

 

Întreabă pe oricine cunoști dacă a fost vreodată rănit de altcineva.

Vei auzi un DA răsunător!

Acum întreabă acea persoană cum a făcut față acelei dezamăgiri și vei auzi multe povești diferite despre resentimente, răzbunări, interiorizare, depresie, furie și tristețe și doar câteva povești despre iertare.

De ce?

De ce ar ține cineva durerea dacă nu trebuie?

Ce este în natura noastră de adăpostim sentimente negative sau să ne ținem blocați de o durere din trecut?

Studiile arată că păstrarea acelor dureri emoționale se transformă în boală fizică. Boala a fost legată de bunăstarea noastră mentală. Dacă avem puterea de a ne vindeca pe noi înșine, de unde începem?

Unii îi spun „a trece peste”; alții o numesc iertare. Asta nu se referă doar la a-i ierta pe ceilalți, ci și pe noi înșine. Iertarea cuiva nu înseamnă negarea responsabilității celeilalte persoane pentru rănirea ta. Iertarea cuiva nu este o scuză. Iertarea este o practică pentru compasiune, empatie, bunătate și pace.

Păstrarea durerii în interior este un teren propice pentru sentimentele negative. Sentimentele negative apar la rândul lor prin furie, resentimente și dorința de a căuta răzbunare. Sentimentele negative ne împiedică, de asemenea, să ne bucurăm de prezent, transformându-se în depresie și anxietate în cele din urmă sabotând acele relații pe care le avem atât de dragi.

Când suntem incapabili să ne iertăm pe noi înșine sau pe alții, noi acumulăm sentimente de mânie, neajutorare, ranchiună și chiar depresie. Sentimentele de neajutorare și autovictimizare favorizează un sistem imunitar scăzut, în timp ce mănia și ranchiuna au influențe asupra cresterii tensiunii arteriale, colesterolului și riscului de atac de cord. Conștientizarea efectelor incapacitătii noastre de a ierta poate deveni un motiv foarte bun pentru a ne schimba atitudinea. O mare parte din nefericirea noastră și multe boli pe care le manifestăm în corpul fizic sunt întreținute de această incapacitate de a ierta.

Practicarea ietării

Practicarea iertării este un angajament de schimbare. Îndepărtarea de rolul de victimă și adoptarea unei atitudini mai proactive și mai pozitive în ceea ce privește bunăstarea ta te va duce către o viață mai pașnică și mai plăcută.

De ce nu putem ierta? De ce nu putem accesa puterea iertarii din noi?

Adesea noi ne considerăm victimele celor din jur și ne spunem că nu avem nimic în comun cu ei. Și da, în unele cazuri, iertarea poate fi extrem de dificilă mai ales dacă ne gândim la abuzuri și traume puternice.

Mândria personală ne poate face să credem că iertarea este foarte dificilă. Însă, dacă alegem să ne întrebăm destul de des <<ce am de câștigat dacă iert>>, cu siguranță vom găsi suficiente motive ca să alegem iertarea.

Renuntarea la orgoliu și la resentimente prin practica iertarii sincere este cel mai mare bine pe care ți-l poți face ție, pe lângă o vindecare profundă până la cel mai subtil aspect al ființei tale. Fiecare act de iertare ne redă o parte din  puterea personală cu care Creatorul a Tot Ceea ce Există ne-a înzestrat cand am venit pe lume. Ne ridicăm frecvența de vibrație și ne eliberăm cel mai important aspect al ființei noastre, sinele Divin, din închisoarea în care egoul nostru l-a aruncat.

Uneori, anumite lucruri par de neiertat

Pune-te în locul lor. Ia în considerare modul în care ai fi reacționat sau cum te-ai fi comportat dacă ai fi fost tu. Acceptă că suntem cu toții oameni și avem imperfecțiuni ocazionale. Nu judeca nici o persoană înainte de a merge în papucii ei pentru o vreme.

Iertarea este în tine, nu există nicio garanție că va schimba „infractorul” sau actele viitoare și, prin urmare, este important pentru tine să știi că iertarea cuiva poate să nu-ți dea imediat rezultatul pe care îl dorești – aceasta este o practică internă care îți va schimba în cele din urmă lumea, dar este o practică personală și nu un mijloc de a schimba pe altcineva.

Dacă simți că nu poți să ierți, întreabă-te și fii sincer când răspunzi:

  • Ce simt?
  • Oare am nevoie de acest resentiment, de această durere în suflet?
  • Cum a ajuns să pună stăpânire pe sufletul meu această stare de amărăciune pe care o simt?
  • Chiar vreau să trăiesc cu această furie și frustrare toată viața mea?
  • Oare vreau să rup legătura dintre mine și această persoană?
  • Și dacă acest lucru mă ține pe loc?

Jurnalizarea este o modalitate ușoară de a documenta și reflecta asupra sentimentelor tale, ceea ce te va ajuta să te îndrepți către obiectivul tău. Ține un jurnal al iertării:

  • Fă 2-3 respirații profunde, deconectează-te de tot ceea ce este în jurul tău și devino conștient de corpul tău
  • Scrie în jurnal tot ceea ce simți față de anumite evenimente și persoane
  • Fii conștient de emoțiile și resentimentele tale
  • Fă câteva respirații profunde după care continuă să scrii, până când simți că te eliberezi.
  • Dacă preferi să nu păstrezi aceste scrieri, atunci poți scrie pe o foaie, după care să o arzi, astfel te eliberezi de acele resentimente

exerciții de totală prezență și conștientizare a emoțiilor și resentimentelor, ori de câte ori treci prin situații provocatoare. Te va ajuta să le înțelegi mai profund și să le depășești cu ușurință.

Dacă te-a ajutat acest articol, dă share pentru a ajunge la cât mai multe persoane care au nevoie.

Îți mulțumesc că ești aici.

 

Articole care ar putea să te intereseze :

 Cum ne afectează angajamentele și promisiunile, 7 Mituri despre meditații și o scuză bună ca să nu meditezi, Ce sunt deciziile și cum le luăm?, Ce este meditația mindfulness și cum să practic

Materiale și cursuri gratuite:

mini-curs 7 Pași spre vindecarea emoțională prin reconectarea cu tine,

e-Book Un Nou Început

4 pași pentru a-ți schimba o convingere limitativă 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Traducere »