eugenia hazazup

De ce nu vrea să se schimbe? De ce nu înțelege?

De ce nu vrea să se schimbe? De ce nu înțelege?

Dacă faptele nu se potrivesc cu teoria, schimbă faptele. ~ Albert Einstein

Ador acest citat!

Schimbarea este acel cuvânt înfricoșător de care majoritatea oamenilor se feresc.

Nu vreau să mă schimb! De ce să mă schimb? De ce nu se schimbă toți ceilalți pentru a-mi face mie pe plac? Dacă mă schimb, atunci voi fi în afara zonei mele de confort. De ce să schimbi ceva care nu este stricat?

Oare chiar nu își doresc schimbarea? Sau este o teamă acolo ascunsă de necunoscut? Oare ce se va întâmpla dacă aleg să fac asta?

Fiecare pas din viață are prețul său. Fie că alegem să rămânem într-o stare neplăcută, dar cu care ne-am obișnuit, fie că alegem să facem o schimbare, trebuie să plătim prețul.

Schimbare

A cere unei persoane să se schimbe este ca și cum ai aștepta ca soarele să nu răsară.

Nu este o cerere inutilă?

Schimbarea vine din interior. Schimbarea este ceva ce facem cu noi înșine. Numai noi ne putem controla, nimeni altcineva. Deci, de ce să întrebi, să aștepți, să anticipezi ceva de la altcineva?

Dacă îți dorești ca cei din jurul tău să se schimbe, este nevoie să te schimbi tu. Influențează-i prin propriul exemplu.

Din păcate, în majoritatea cazurilor, viața alege pentru noi. Noi alegem schimbarea doar atunci când ne lovim de un zid sau apare o situație de criză. Nu ne trăim viețile într-un mod cu adevărat împlinitor. Fiecare zi trece, suntem nemulțumiți de ceea ce trăim, însă nu atât de tare încât să căutăm să ne înlocuim realitatea. După principiul: merge si așa, viața este oricum grea, de ce să mă deranjez, m-am obișnuit cu suferința, frustrarea, nedreptatea...nu-i așa?

După acest principiu am mers și eu mulți ani de zile. Chiar dacă starea mea de sănătate lăsa de dorit, am stat în acele dureri cronice ani la rând până când ”mi-a ajuns cuțitul destul de adânc în rană” ca să spun STOP. Este nevoie să schimb ceva aici.

Mai mult, mintea noastră ne ajută să găsim căi prin care să putem ignora anumite evenimente din ceea ce ni se întâmplă, ajungând să ne ducem  atenția către diferite activități sau obiceiuri mai mult sau mai puțin dăunătoare: alcool, muzica, sex, prieteni, socializare (pe internet poate), munca până la ore târzii, shopping excesiv …. etc. Aceste strategii pe care ni le creăm ne ajută, sau avem impresia că ne ajută pe moment și astfel reușim să uităm de „micile” neplăceri cotidiene….. apoi când revenim la ele, parcă sunt mai profunde.

Unii dintre noi devin maeștri în a se ignora pe sine și în a-și îngropa adevăratele nevoi, cele ale sufletului și minții lor, astfel încât nici nu mai realizează că de fapt viața lor a devenit o formă fără fond… apoi vine o zi, când poate o boală fizică, așa cum a fost și în cazul meu, sau poate un șoc existențial constituie clopoțelul de alarmă.

Manifestarea unui dezechilibru la nivel organic este ultima redută de apărare a sistemului nostru psihic. La nivel mintal, sau energetic, tulburarea a apărut chiar cu mai mulți ani înainte. Cu siguranță semne au fost și înainte: dureri de cap, indigestie, tulburări de tranzit intestinal, insomnii, scăderi de imunitate frecvente, dureri articulare, etc, dar alegem să tratăm aceste simptome cu… o pastilă! Alegem să băgăm praful sub preș și spunem că am făcut curat.

Într-o situație de criză unele persoane, cele care au deschiderea necesară, înțeleg faptul că situația actuală a vieții lor nu mai poate continua și astfel încep un demers de dezvoltare personală: citesc, caută informații, pun întrebări și găsesc explicații și astfel ajung la o înțelegere superioară asupra a ceea ce se întâmplă cu ei și cu viața lor.

Așa a fost și pentru mine. Într-una din zilele mele de criză și auzindu-mi fata spunând ”dar mami o să moară” …. mi-am spus STOP. Nu mai pot continua așa. În acel moment am început să pornesc în această călătorie și să-mi dau voie să fac tot ce pot pentru a schimba acea situație.

Ajungând într-o situație de criză, stilul de viață anterior a murit, astfel că există șansa ca un nou mod să se nască. Este un proces de „moarte-renaștere” în timpul vieții.

Să ne concentrăm asupra modului în care să ne schimbăm

În primul rând de ce ar vrea cineva să se schimbe?

Este pentru că nu le place rezultatul?

Nu îi place unde este în momentul de față?

Ai avut vreodată o conversație cu cineva și chiar ți-ai dorit să își schimbe părerea despre ceva?

Premisa unei schimbări înseamnă renunțarea la ceva vechi și nefolositor, pentru a lăsa noul și utilul să trăiască.

Mă întreb oare cum ar fi dacă oamenii ar căuta alternativele trăirii vieții și cunoașterea ar face parte din viața lor? Cum ar fi dacă ne-am asculta și ne-am înțelege nevoile și corpul și nu am alege, conștient sau inconștient, să le ignorăm până când nu mai suntem lăsați să facem asta?

De ce să-ți pierzi energia încercând atât de mult să-i convingi pe cei din jur că punctul tău de vedere este corect și al lor este greșit? Nu pot vedea asta? Adică își dau oare seama cât de prostești sunt ideile lor?

Nu este vorba despre a-i convinge pe ei prin ceea ce știi…. este despre a-i influența prin ceea ce faci.

Suntem rezistenți la schimbare. Ne place să trăim, să stăm, în zona de confort, așa cum este ea, indiferent de prețul pe care îl plătim.

Schimbarea înseamnă să dobândești o noua identitate, după o perioadă de transformare, în care ai putut să tolerezi incertitudinea.

Dezvoltarea personală înseamnă, să fii dispus să treci printr-o perioadă de căutări, neliniști, temeri, deznădejde, nesiguranță…. poate fi chiar inconfortabil uneori….  Dar, rămânând în acest proces și trecând  la următorul nivel, vei putea privi în urmă cu o mare satisfacție. Îți zic că tare împlinitor este când privesc în urmă la viața mea de atunci și la viața mea de acum. După ce faci această călătorie ajungi la întâlnirea cu tine însuți. Nu este vorba despre o destinație, este despre o călătorie. O călătorie ce te va trece o viață echilibrată, în armonie și împlinitoare.

Cauză și efect. Fapte și teorie. Yin și yang.

Dacă nu îți place rezultatul final, atunci trebuie să schimbi acțiunile. Dacă faptele nu se potrivesc teoriei, cu alte cuvinte, rezultatul final al faptelor nu este teoria, atunci faptele trebuie să se schimbe.

Acțiunile tale (cauza) creează un rezultat final (efect). Dacă nu îți place efectul, schimbă cauza. Dacă dorești un anumit efect, dar nu îl obține, atunci schimbă cauza.

Este foarte simplu, dar o complicăm, pentru că noi credem că toți ceilalți trebuie să se schimbe și nu noi.

Stop. Ia o pauză. Citește din nou asta.

Este foarte simplu. Vrem un rezultat final diferit. Trebuie să facem o schimbare.

Dacă vrei să convingi pe cineva că ai dreptate și se uită la tine de parcă ai avea trei ochi … oprește-te. Uită-te înăuntru.

De ce vrei să convingi pe cineva de ceva?

Dacă cineva nu îți poate vedea punctul de vedere din orice motiv, dacă cineva face ceva care nu îți place, dacă cineva sau ceva nu este ceea ce te aștepți … atunci privește înăuntru.

Uită-te la ceea ce faci, gândești, spui … ia vina de la ceilalți și uită-te la acțiunile tale și fă modificările și ajustările necesare pentru a obține rezultatul final pe care îl dorești.

Este vorba despre tine, nu despre ei.

Nu este vorba despre a-i convinge pe ei prin ceea ce știi…. este despre a-i influența prin ceea ce faci.

 

2 thoughts on “De ce nu vrea să se schimbe? De ce nu înțelege?”

  1. Este minunat ca am citit aceste ganduri exact cand am.mai mare nevoie de ele. Asta este ceea ce experimentez in aceasta perioada. Ce actiuni sunt necesare din partea mea pentru a ma elibera pe mine si cei dragi mie de frustrare, vinovatie, dependenta…? Cred ca de fapt stiu, dar mi e frica sa actionez…rad cu mine de situatia asta pentru ca aman inevitabilul…te imbratisez

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Traducere »