Eugenia Hazazup

Cum treci prin această perioadă?

Tu cum treci prin această perioadă?

Pe mine mă ajută foarte mult meditațiile si îmi doresc să impartases si cu tine această experiență .

 

Deseori ni se întâmplă să ne revină în minte gânduri precum:

« Nimeni nu mă înțelege. Oare ce am făcut greșit? Oare ce are X cu mine? As vrea sa dispar. De ce mi se întâmplă toate mie? Eu l-am Meditatieajutat si el…. ».

Iar în această perioada probabil  că au apărut si alte gânduri « oare cât va dura » « sper sa nu mă îmbolnăvesc » «  sper ca familia mea sa fie ferită » „cum pot trece prin aceasta perioada?”

Daca te-ai recunoscut in aceste afirmații, daca nu dormi bine, ești tot timpul obosită (fără o cauza aparentă), ești lipsită de energie,  ești nemulțumită de viața pe care o duci, daca nu găsești nici o ieșire din aceasta situație, este momentul să te ancorezi mai bine in prezent.

Pentru că starea de indispoziție si gândurile negative te pot conduce la depresie. Asta înseamnă că nefericirea se instalează complet in viața ta si devine cronică.

Atunci când devii prizoniera gândurilor negative si al cuvintelor grele, iar mintea ta devine o închisoare tristă, plină de frământări, din care nu știi cum să mai ieși, înseamnă că ai lăsat lucrurile să ajungă prea departe, fără să intervii.

Prea multe gânduri

Ti se pare că te învârți mereu in jurul acelorași gânduri?

Nu ești singura!

Potrivit unor cercetări, 98% dintre gânduri sunt aceleași pe care le-ai avut și ieri, si alaltăieri… Mai mult, 80% din ele sunt negative.

In special acestea iți consuma energia, mai ales prin monologul interior si cuvintele cu mare încărcătura energetica negativa: nu pot, nu știu, niciodată, nu voi reuși, trebuie. Reproșuri, plângeri, învinovățiri…

Toate acestea te storc, la propriu si la figurat, de energie și pot conduce la depresie, dacă nu sunt controlate. De cele mai multe ori, eforturile pe care le facem pentru a ieși din starea de depresie pot fi haotice și ne pot aprofunda suferința, in lipsa unui sprijin specializat.

Totodată, avem la dispoziție un instrument simplu prin care să ne ajutăm să depășim un moment dificil: meditația.

De ce vorbesc de meditație ?

 

Eugenia

Pe mine personal m-au ajutat foarte mult pauzele…. Când eram copleșită de gânduri, de emoții sau  de diverse  evenimente, luam pauză, o pauză cât de scurtă (există chiar si tehnica de 90 secunde a lui Paul Scheele), o pauză în care să fiu conștientă de mine, de corpul meu, de poziția mea, de respirația mea, sa mă urmăresc, să simt tot corpul meu, să simt prezentul….

Aceste pauze/meditații/reflectări, cum vrei tu să le spui, a fost primul meu pas care mi-a adus puterea de a aduce liniștea în viața mea, de a mă conecta eu cu mine, de a vedea altfel lucrurile, din altă perspectivă, cu altă atitudine….

Nu iți cer să mă crezi pe cuvânt, dar îți cer să continui de citit aceasta postare si apoi sa-mi spui părerea ta.

Meditația ca antidot

 

De ce meditația este un antidot excelent in situații de stres, depresie, provocări, suferințe, crize, dureri, boli? Cel mai important beneficiu al acestei practici este concentrarea asupra prezentului.

Meditația este un mod simplu de a antrena mintea pentru vederea corectă, numită în sanscrită Viveka. Meditația mindfulness este o Eugenia aware, awake, acceptingmodalitate de a vedea si trăi in mod obiectiv prezentul.

Ne putem astfel obiectiva, privindu-ne acțiunile, gândurile, ca într-un film, ai cărui actori suntem, fără sa ne identificăm cu stările personajului.

Meditația nu este o evadare într-o lume iluzorie, in care totul este roz, nu este o modalitate în care te izolezi într-un clopot de cleștar, în care iți construiești lumea perfectă si fugi de cea reală.

Prin meditație nu îți rezolvi miraculos problemele, ci găsești puterea, forța, concentrarea de care ai nevoie pentru a le rezolva.

Puterea observației

Meditația mindfulness începe cu observarea prezentului. Observi nu numai cu mintea, cu intelectul, ci cu toate simțurile tale, percepând astfel lumea în integralitatea ei.

Oricât de stresată, întristată sau obosită ești când ieși de la serviciu, nu poți rămâne indiferentă în fata miracolului naturii, indiferent de anotimp.

Din păcate, stresul ne înghite si trăim in afara acestor bucurii simple pe care ni le oferă natura din jurul nostru. Poți practica mindfulness observând cu grija toate detaliile când te întorci de la serviciu si să te bucuri astfel, cu recunoștință, ca exiști.

Iar dacă încerci să-ti spui că nu reușești întrucât gândurile tale „au treburi mai importante”, învață să îți controlezi procesele mentale, nu să te lași dominată de ele.

Când vei înțelege că gândurile tale nu reprezintă realitatea si nu ai de ce să te identifici cu ele, ești deja pe drumul spre meditație.

Atunci vei ieși de pe pilotul automat în care îți trăiești viața și vei decide să o privești și din alt unghi, să o explorezi cu toate simțurile.

Mă opresc aici azi  si te las cu un prim exercițiu.

Observă prezentul:

Ce te înconjoară? Ce faci acum? Care este poziția corpului tău? Ce gânduri ai? Ești încruntată sau nu?

Mergi in natura sau pe drumul tău spre casă:  Ce vezi? Fi atentă pe unde mergi? Ce copaci întâlnești? Ce flori? Cum este aerul? Ce animale vezi? Ce oameni?

Daca ești în casă, observă ce te înconjoară, ieși puțin la geam si fi atentă la tot: cum bate vântul, cine este afară,  observă liniștea, observă zgomotele, ciripitul păsărelelor….

Fii un OBSERVATOR oriunde ai fi si orice ai face.

După ce termini aceasta observație, notează  tot, in detaliu, tot ce ai observat, ce ai  văzut, ce ai  auzit, ce gânduri ai, ce sentimente, ce emoții.

Aștept comentariile tale să îmi spui dacă te ajută si cum te ajută acest exercițiu.

2 thoughts on “Cum treci prin această perioadă?”

  1. Buna Eugenia!Azi am intrat pe blog-ul tau!Multumesc ca impartasesti cu noi din cunoasterea ta vasta!Te imbratisez cu drag!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Traducere »