fbpx
eugenia hazazup

Cum obții și păstrezi entuziasmul

Ce este entuziasmul?

Entuziasmul este acel loc dintre perseverență și înfrângere. Este ceea ce îi face pe unii să rămână motivați și să continue și pe alții să renunțe și să abandoneze.

Entuziasmul este impulsul motivațional care pune lucrurile în mișcare și ne ajută să ne urmărim scopul în viață. Fizicianul sco­țian Appleton, câștigător al Premiului No­bel, a plasat entuziasmul la baza descoperirilor sale, afirmând că „entuziasmul este mai important chiar decât aptitudinile profesionale“. Fără entuziasm sunt foarte greu de impus autodisciplina și nenumărate alte eforturi, atât de necesare în formarea măiestriei profesionale.

Entuziasmul este scânteia divină pe care trebuie să o întreținem ca să dăm savoare vieții noastre. Este strălucirea din ochi și, în mod sigur, ceea ce ne lipsește atunci când ni se pare ca avem o viață plictisitoare și dominată de rutină.

Cele mai multe lucruri în viață le facem în virtutea inerției, pentru că trebuie. Și nu de puține ori realizăm că plăcerea și bucuria de a face ceva nou, inedit sau o activitate de care suntem atrași nu am mai simțit-o de mult. Soluția este entuziasmul!

Să ne imaginăm

Imaginează-ți o zi în care începi lucrul plină de apatie și una în care demarezi rezolvarea problemelor cu entuziasm. Apatia dezvoltă nemulțumiri, pe când entuziasmul stimulează creativitatea.

Când ești entuziast crește nivelul de optimism și încredere că vei reuși. Astfel, gândurile pline de îngrijorare vor fi înlocuite de cele pozitive și îngrijorările dispar ca prin minune dacă te concentrezi către imagini sau situații cu rezultat final ce îți poate oferii satisfacții.

S-a observat că persoanele cu nivel crescut de inteligență, talent și creativitate nu au aceleași rezultate spectaculoase. Ce face diferența? Entuziasmul, pasiunea cu care alții se implică în munca lor. Personalitatea își spune cuvântul, și nu capacitățile creatoare. Pentru că entuziasmul te face să te dăruiești mai mult.

Cum obținem entuziasmul?

Uită-te la propriile experiențe de viață în momentele în care ți-ai pierdut dorința de a lucra la ceva, indiferent dacă a fost o căsătorie, o carieră sau ceva mai puțin dramatic ca renovarea unei camere. Așa că nu ai terminat camera sau ai fost prea obosit pentru a continua. Poate că nu îl numești abandon, deoarece este nesemnificativ în spectrul gigant al vieții, dar cu ceva de genul unei căsătorii sau a unei cariere, rezultatele ar putea fi dezastruoase.

Folosește-te de  meditația cu vizualizare

Imaginează-ți că îți dorești ceva atât de minunat – atât de la îndemâna – orice – o mașină, o carieră, o casă, un soț, o talie mai mică, orice ar fi – imaginează-ți. Simți energie în interiorul tău – nu îți faci griji cu privire la modul în care îți vei realiza dorința – imaginează-ți. „Cum” nu este important – eliberează acest gând din mintea ta. OK, ai acea imagine acum. Acum gândește-te la asta în fiecare zi. La această imagine. Păstrează acea imagine vie. De fiecare dată când te gândești la asta, îi poți adăuga mai multe detalii. Dacă ar fi o casă, poți începe să adaugi mobilier și să accesorizezi casa. Culoarea pereților, a covorului sau a gresiei sau a pardoselilor din lemn. Corpurile de iluminat. De fiecare dată când te gândești la asta simți energia. Această energie este entuziasmul.

Bun, acum știi cum se simte asta – să construim pe acel sentiment și să-l menținem în viață. Ai o treabă de făcut, o sarcină și nu te simți prea motivat sau entuziasmat de asta. Poți folosi vorbirea cu tine pentru a-ți oferi energie. Știi că, dacă o faci acum îți vei fi recunoscător mai târziu. Știi că această sarcină este ceea ce trebuie făcut și beneficiile vor depăși energia consumată acum pentru sarcină. Concentrează-te pe rezultatul final pentru a-ți construi motivația.

Folosește momente de Mindfulness. Observă ceea ce te înconjoară. Fii curios ca un copil. Bucură-te de tot ce surprinzi. Florile, păsările, pomii, vântul, oamenii, sunetele… respirația ta. Simte cum cu fiecare respirați îți ridici energia corpului și entuziasmul. Cu cât ai mai multe momente de atenție totală în fiecare zi cu atât entuziasmul tău va fi mai constant și mai mare. Nu uita că, dacă te simți entuziasmat în interior, cu certitudine se va vedea și în exterior.

Susține entuziasmul înțelegând care este rezultatul acțiunilor tale

Entuziasmul este o emoție pe care o arăți și o simți și, uneori, atunci când nu te simți atât de entuziasmat de ceva, poți să te prefaci că ești și cu cât te prefaci mai mult, îți păcălești mintea să crezi că ești de fapt entuziast. Este un fenomen care te va ajuta să îți susții entuziasmul atunci când nu te simți foarte motivat sau plin de energie.

A fi entuziasmat de o sarcină la îndemână se va revărsa în alte zone ale vieții tale și vei vedea că atitudinea ta entuziastă și pozitivă va lumina întreaga cameră. Vei deveni acea persoană de care sunt atrași ceilalți.

Cultivă o atitudine pozitivă, optimistă. Cugetă la entuziasmul tău curent și fă activități plăcute, care să te umple de energie. Caută să faci lucruri care te entuziasmează cu adevărat. Începe cu ceea ce știi deja că îți place și după aia încearcă să găsești alte lucruri pe care să le poți trece pe listă.

Aderă la grupuri care îți împărtășesc interesele, este un mod simplu de a găsi activitățile care te umplu de entuziasm.

Petrece timp cu oameni care sunt sincer entuziaști și nu au nici o problemă în a exprima asta. Fiind în jurul acestor persoane, va fi mai ușor pentru tine.

Articole care ar putea să te intereseze :

 Cum ne afectează angajamentele și promisiunile, 7 Mituri despre meditații și o scuză bună ca să nu meditezi, Ce sunt deciziile și cum le luăm?, Ce este meditația mindfulness și cum să practic

Materiale și cursuri gratuite:

mini-curs 7 Pași spre vindecarea emoțională prin reconectarea cu tine,

e-Book Un Nou Început

4 pași pentru a-ți schimba o convingere limitativă 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Traducere »