Comportamente instinctuale și comportamente învățate
Comportamentul definit poate fi un lucru fizic pe care îl faci, cum ar fi o rutină de dimineață și poate fi non-fizic, cum ar fi redarea gândurilor negative toată ziua. Câteva comportamente sunt instinctuale și încorporate în timp ce restul sunt învățate prin satisfacerea nevoilor. Asta înseamnă că ale noastre comportamente sunt motivate de nevoile noastre și, prin urmare, putem fi manipulați pentru a ne satisface nevoile.
Așadar, atunci când avem comportamente negative și vrem să le schimbăm, constatăm că nu este întotdeauna atât de ușor, deoarece aceste comportamente învățate pe care le prezentăm sunt de fapt destul de complexe.
Există două tipuri de motivație:
- motivația pentru a aborda ceva
- motivația pentru a evita ceva.
Atunci când dorim ceva, suntem motivați să abordăm acest lucru, primind astfel întăriri pozitive sau feedback.
Când evităm ceva, suntem motivați să ne îndepărtăm de el sau vom primi întăriri negative sau feedback.
Acest lucru este destul de simplu. Înțelegem că atunci când mâncăm ceva dulce, majoritatea dintre noi avem o experiență plăcută și când mâncăm ceva acru, fețele noastre se încruntă și încercăm să evităm din nou experiența respectivă.
Dar să ne uităm la acele lucruri pe care le abordăm sau pe care le evităm pentru că lucrul nu creează acel comportament, ci noi suntem cei care le creăm.
Unii oameni doresc adrenalina de a sări dintr-un avion cu parașuta. Este emoționant – este ceva ce ei repetă din nou și din nou, deoarece are un efect pozitiv asupra lor și doresc acest lucru și sunt motivați să caute acea experiență din nou.
Unii oameni evită chiar gândul de a urca într-un avion din cauza temerilor lor învățate că acesta se va prăbuși și vor muri indiferent de ce spun statisticile – exclude în mod intenționat să meargă cu un avion, mai ales să și sară dintr-un avion.
Avionul a creat aceste comportamente? Nu! Le-am învățat. Și fiecare dintre noi reacționează diferit la diferite lucruri, experiențe, gusturi, mirosuri, gânduri etc. Totul din cauza propriilor noastre gânduri și comportamente.
Cum îți schimbi comportamentele?
Deci, cum îți schimbi comportamentele? Gândurile tale? Să presupunem că vrei să devii un speaker, dar ești îngrozit să vorbești în fața oamenilor. Cum poți să depășești această frică, să prinzi încredere, să începi sa pui în practică și să reușești?
Trebuie să îți schimbi comportamentul, astfel încât să fii motivat să abordezi vorbirea în public fără efort, fără a te transforma într-o persoană care transpiră doar gândindu-se la asta.
Vizualizarea
Corpul nostru nu poate face diferența dintre real și ireal atunci când mintea îi transmite că lucrurile sunt reale. Gândește-te de exemplu atunci când ai un coșmar. Deși lucrurile „rele” din somn nu se întâmplă cu adevărat, corpul reacționează ca și cum acestea ar fi reale. Te trezești transpirat iar inima bate cu putere.
Sau atunci când vezi un film de groază, deși știi că este un film , la secvențele pline de tensiune, corpul reacționează ca și cum ele ar fi reale. Adrenalina este la cote maxime și senzațiile de încordare și chiar frica sunt trăite intens.
Imaginează-ți pentru un moment că muști dintr-o lămâie acră, cea mai acră lămâie pe care ți-o poți imagina. Muști direct din coajă și ajungi la pulpa acră. Sucul de lămâie ți se scurge în gură și pe limbă.
Dacă ești ca majoritatea oamenilor începi să salivezi când iți imaginezi această senzație. Practic ce se întâmplă este că ai o reacție fizică la această imagine din mintea ta.
Iată un alt exemplu foarte bun. Imaginează-ti zgomotul făcut de unghiile tale pe o tabla (scuze pentru senzația neplăcută).
Toate aceste exemple ne arată cum vizualizarea ne poate afecta atât la nivel emoțional cât și la nivel fizic.
Dacă asemenea exerciții rapide pot da astfel de rezultate atât de ușor, gândește-te câte beneficii se pot obține în urma unor exerciții de vizualizare de 15 -30 de minute/zi.
Vizualizarea este o tehnică puternică și sigură ce poate fi folosită pentru vindecare, eliberarea de stres sau dezvoltare personală.
Vizualizarea este foarte simplă și incredibil de ușor de folosit iar când este folosită în mod corect poate produce o serie de efecte pozitive deosebite atât pentru minte cât și pentru corp.
Vizualizarea poate fi ghidată, atunci când cineva te ajută să pătrunzi în starea necesară, vorbindu-ți pe un glas blând, cald, prietenos (în toate cursurile pe care le ofer introduc diferite tehnici de vizualizare ghidată, pentru efecte mult mai profunde), sau poate fi individuală, atunci când reușești singur să pătrunzi în starea necesară.
Vizualizarea este construită pentru a te ajuta să îndeplinești anumite țeluri specifice, de la realizări sportive la sănătate fizică, transformare personală până la relaxare .
În era moderna în care trăim, vizualizarea este folosită în multe forme, de la tratament terapeutic care amplifică vindecarea, la relaxare profundă, pentru a experimenta o conexiune profundă spirituală, pentru a accesa subconștientul, pentru a elibera potențialul tău suprem.
Dacă alegem vorbitul în public ca și exemplu, poți începe cu acest exercițiu de vizualizare.
Închizi ochii și te vezi pe tine, pe scenă, cu sala plină, cum vorbești, entuziasmat, relaxat, cum reușești să le oferi valoare oamenilor, cum ești aplaudat, după discursul tău cum toată lumea te felicită, cum vor să facă poze cu tine, să le dai autograf. Simte toate acele emoții ale reușitei.
Poți face acest exercițiu în orice arie a vieții tale, orice comportament îți dorești să schimbi. Te vezi deja fiind persoana cu acel comportament.
Practica
Orice lucru pe care îl încerci pentru prima dată va fi incomod, poate chiar dificil și vei fi stângaci în realizarea acestuia. Practicându-ți speech-ul – iar și iar, până când este atât de înrădăcinat în tine încât iese din gura ta, ca și cum ar fi doar o altă poveste pe care o spui unui prieten, îți creezi încrederea de a vorbi cu mai mulți prieteni sau cu un grup mic … până când ești gata să vorbești unui public numeros. Practică.
Modelarea
Practică-ți discursul și cere publicului tău (membrilor familiei, prietenilor, mentorului) feedback. Încercă să le dai mai multe moduri diferite. Descompune-ți discursul în biți și amestecă-l. În tot acest timp, îți corectezi abordarea și livrarea până când îți formezi prezentarea și performanța.
Înlănțuirea
Discursuri foarte bune și eficiente, discuții principale, prezentări de vânzări … sunt complexe. Acestea sunt alcătuite din mai multe componente din discurs pentru a te duce la rezultatul final pe care îl dorești – vinde un produs sau serviciu, învață un gând sau un program, construiește relații cu publicul tău, creează clienți noi, indiferent de rezultatul tău final, discursul tău trebuie să fie construit pe un cadru și înlănțuirea este modul în care îl compui astfel încât să existe un flux natural, un ritm care hipnotizează publicul.
Gândește-te la un comediant foarte bun, care se ridică pe scenă și spune povești mici pentru întregul set, iar ultima poveste se încheie și se întoarce înapoi la prima poveste – terminând seara atât de natural încât faci o ovație în picioare pentru că ai fost fascinat de cât de bun era – a exersat, a modelat fiecare poveste sau glumă, le-a înlănțuit pe toate și le-a încheiat.
Utilizând aceste tehnici, poți schimba un comportament vechi pe care nu îl dorești, pentru unul nou pe care îl dorești. Orice vrei să schimbi, practică-ți noul comportament dorit, modelează noul comportament abordându-l în moduri diferite și solicită feedback tot timpul, modificându-l, înlănțuie toate componentele noilor abilități pe care le stăpânești acum și așa ai reușit să-ți schimbi comportamentul.
“Tot ceea ce suntem este rezultatul a ce am gândit”
Buddha
Începe acum mini-cursul gratuit 7 pași spre vindecarea sufletului tău prin reconectarea cu tine
Citește și Atitutdinea Regula 80/20
Multumesc ! Bun materialul desi foarte scurt . Astept cu intres si alte materiale !