Cum luăm deciziile?
Deciziile sunt o activitate mentală în care fiecare dintre noi se angajează zilnic. De la a decide când să ne trezim, ce să mâncăm, cum să ne petrecem ziua, unde să ne cheltuim banii, cu cine să ne petrecem timpul … deciziile fac parte din viața noastră de zi cu zi.
În fiecare zi luăm aproximativ 35.000 de decizii. Acestea pot fi simple sau mai complicate, pot fi luate repede sau mai lent, pot avea influență mică sau mare în viața fiecăruia.
Asta nu înseamnă că suntem buni în luarea deciziilor. Mulți dintre noi luăm decizii foarte proaste în fiecare zi și doar câțiva dintre noi luăm decizii bune în mod consecvent. De ce există o astfel de disproporție în acest sens? Ce ne împiedică să luăm decizii solide?
Și sigur că diferă. Poate că uneori luăm decizii bune, decizii grozave și uneori poate chiar decizii proaste în viața noastră. Te-ai gândit vreodată de ce facem acest lucru? Pe baza a ce luăm aceste decizii?
Luăm deciziile rațional sau emoțional?
Eu am crezut că mereu iau deciziile rațional. Dar de multe ori, mi s-a întâmplat ca după ce iau o decizie, să nu îmi pot explica foarte clar de ce am luat acea decizie. Și știi de ce? Pentru că la baza deciziilor noastre stau emoțiile. Noi decidem emoțional, apoi justificăm decizia noastră rațional.
Deciziile mari pe care le avem de luat, cum ar fi cumpărarea unei case, schimbarea jobului, mutarea în altă țară sau în alt oraș ne pot epuiza de energie, ne cauzează mult stres și multe nopți nedormite iar câteodată și deciziile mici ne pun în dificultate, parcă ne paralizează și efectiv nu știm ce să alegem. Oare să o cumpăr pe albastru sau pe roșu?
Dacă sunt afectați și alți oameni de deciziile noastre atunci este și mai greu să le luăm. Este o adevărată artă să știi cum să iei deciziile corecte…. nu-i așa?
Când deciziile sunt minore, ne influențează puțin sau deloc, alteori o singură decizie ne poate schimba fundamental cursul vieții și tocmai din această cauza este bine să ai o strategie de a lua deciziile și să ai în vedere toate aspectele importante atunci când te pregătești să iei o decizie.
În procesul luării deciziilor, cu toții tindem să credem că deținem controlul asupra unei situații problemă și vrem să fim obiectivi atunci când o rezolvăm. Dar întrebarea este: „Cât de des se întâmplă acest lucru într-adevăr?”. Când luăm o decizie, de obicei, punem în joc: gândirea rațională, emoțiile și experiențele personale din trecut. O altă întrebare pe care ne-am pus-o este: „În ce măsură influențează acestea deciziile noastre?” Pentru că uneori, punând în balanță aceste trei elemente, noi obținem rezultatele pe care le-am așteptat. Alteori, combinația dintre acestea este una nefericită și rămânem dezamăgiți de efectele deciziei pe care ne-am asumat-o.
Dacă nu ar fi emoțiile noastre nu ar mai există deloc argumentarea
Jonah Lehrer, autorul cărții How we Decide spune că noi luăm deciziile strict bazat pe emoții « Dacă nu ar fi emoțiile noastre nu ar mai există deloc argumentarea ». Astfel în noi nu există o parte pur rațională care ia deciziile bazat pe argumente logice ci mai degrabă noi decidem în funcție de ce ne dictează partea emoțională. Și așa se explică de ce de multe ori ne luăm angajamente nefaste, ne alegem jobul nepotrivit, ne întoarcem la o relație disfuncțională sau continuăm cu viciile pe care le avem. Fiecare alegere reprezintă o luptă interioară între conștiința rațională și partea emoțională subconștientă iar o decizie corectă este dată de alegerea pe care o faci între cele două. Dar te rog să ai în vedere că mintea conștientă reprezintă aprox 5% și mintea subconștientă 95% și tocmai din această cauză de multe ori luăm o decizie în mod rațional și suntem conștienți că este cea mai bună alegere dar simțim cât de greu ne este să o punem în practică, iar de multe ori deciziile noastre sunt dictate de emoțiile noastre și ne trezim în situația în care am luat decizia greșită.
Știai că practic poți elimina conflictele și confuzia devenind bun în luarea deciziilor? Odată ce vei lua o decizie, vei găsi de fiecare dată toți oamenii, resursele și ideile de care ai nevoie.
Indecizia
Indecizia este o decizie de a nu lua o decizie. Acest lucru este de obicei alimentat de teama de eșec. Stima de sine scăzută și cedarea în fața circumstanțelor este motivul pentru care atât de mulți oameni iau decizii slabe.
Dacă ai o idee, o dorință, un vis, un ideal demn de urmat, ia decizia de a realiza acele lucruri pe care le vrei. Odată ce ai luat această decizie, oamenii, resursele și ideile vor fi atrase de tine, deoarece credința ta în realizarea acelor obiective îți va înlocui temerile și circumstanțele. Credința ta va fi catalizatorul care îți va schimba comportamentele, acțiunile și, în cele din urmă, rezultatele.
Fii atent la vizunea ta, la idealul tău demn de urmat. Refuză să îți faci griji cu privire la modul în care se va întâmpla – ai încredere că ești capabil de orice îți pui în minte și ia astăzi decizia DE A DECIDE SĂ REALIZEZI TOT CE ÎȚI DOREȘTI CU CEEA CE AI LA ÎNDEMÂNĂ.
Iată câteva chei de care să te folosești pentru a putea lua decizii cât mai benefice ție:
- Țel, Viziune, Obiective : eu cred că țelul tău este ca Soarele ”totul se învârte în jurul lui”. Este foarte important să ai claritatea direcției pe care ți-o dorești. Care este Țelul tău în viață? Care este viziunea ta? Care sunt obiectivele tale pe termen scurt și pe termen lung? Ele vor fi filtrul deciziilor tale.
- Fricile: care sunt fricile tale? Ce anume te ține pe loc în momentul în care vrei să iei o decizie? De multe ori în spatele deciziilor stă frica, frica de a lua decizia greșită. Scrie care este decizia pe care o ai de luat, apoi scrie care sunt temerile tale legate de această decizie. Ce s-ar putea întâmpla greșit și ce frică îți declanșează? o data identificată frica este momentul să o dezactivezi. Dezactivarea se face în primul rând prin acceptarea ei. Acceptând că ai o frică te va determina să iei decizia din punct de vedere rațional și nu emoțional.
- Focusează-ți atenția pe soluții: În momentul în care atenția ta este concentrată pe găsirea celei mai bune soluții, atunci atât mintea conștientă cât și cea subconștientă vor lucra împreună pentru găsirea celei mai bune soluții. Ți s-a întâmplat să te trezești cu soluția în minte la o problemă cu care te confruntai?…ei bine asta înseamnă că mintea a continuat să lucreze chiar și în somn.
- Pune întrebări: Știi, se zice că cel mai bun răspuns este o întrebare. Și dacă nu știi ce întrebare să pui pentru a avea mai multă claritate, spune ”Ce întrebare este nevoie să pun aici pentru a lua cea mai bună decizie pe care o pot lua în acest moment?”
- Vizualizează rezultatul alegerii tale și încearcă să preconizezi care vor fi efectele alegerii tale.
- Respiră: oprește-te pentru câteva clipe, respiră profund și apoi ia decizia.
Bineînțeles că totul depinde de importanța deciziei. Cu cât este o decizie mai mare, mai importantă, cu atât mai mult este nevoie să fii mai atent, să iei în calcul toate riscurile, să te gândești dacă vor fi și alte persoane afectate, asigură-te că ai cât mai multe informații, poate că trebuie să ceri anumite sfaturi de la specialiști.
Succes în a lua deciziile cele mai bune pentru tine!
Articole care ar putea să te intereseze : 4 pași pentru a depăși provocările, De ce nu vrea să se schimbe? De ce nu înțelege?, Ce este confortul și cum pot să fiu în confort, Cum ne afectează angajamentele și promisiunile, 7 Mituri despre meditații și o scuză bună ca să nu meditezi
Materiale și cursuri gratuite: mini-curs 7 Pași spre vindecarea emoțională prin reconectarea cu tine, e-Book Un Nou Început, 4 pași pentru a-ți schimba o convingere limitativă