eugenia hazazup

Ce este meditația mindfulness și cum să practic

Ce este meditația mindfulness?

Mindfulness înseamnă ca în fiecare moment să poți fi conștient de gândurile, sentimentele și senzațiile corpului tău, dar și ale mediului înconjurător cu ajutorul meditației, supranumită și hrana pentru suflet.

Meditația mindfulness implică de asemenea și acceptarea, ceea ce înseamnă că suntem atenți la sentimente, emoții sau orice se întâmplă în corpul nostru fără să le judecăm, fără să credem că un anumit timp de gândire este bun sau greșit sau că este cauzat de un anume moment.

Mindfulness poate fi o stare (starea de observare vie și neutră, echidistantă), o practică (asemănătoare cu practicile meditative din culturile din Est) sau un atribut al conștiinței (capacitatea de a fi pur și simplu ”martorul neutru”).

Prima bariera de care trebuie să treci este chiar aceasta: Eu nu pot sa meditez, pur si simplu nu am timp, nu am unde (citește aici articolul  mituri despre meditație). Ei bine, meditația mindfulness se poate practica oriunde, nu doar întins pe o saltea sau în poziție de lotus. De fapt, este chiar mai intens să experimentezi tot ce se întâmplă cu tine și propriul tău corp când nu ești într-o situație foarte relaxata.

Fă din plimbările în parc adevărate conștientizări și momente de prezență

Un bun exemplu este atunci când mergi pe strada: conștientizează fiecare pas pe care îl faci, focusează-te pe mișcarea picioarelor și a brațelor, pe mișcarea ochilor, pe senzațiile resimțite de corp, dacă îți este frig sau cald, dacă transpiri, dacă simți mâncărimi în tălpi sau durere de la prea mult mers. Eu recomand mult să faci acest exercițiu mai ales în parc. Fă din plimbările în parc adevărate conștientizări. Fii atent la tot ce te înconjoară, la natură, la culori, la cum bate vântul, cum arde Soarele, ce auzi, ce simți, fii observatorul spectacolului naturii și a reacțiilor corpului tău la acesta.

Luni, 12 aprilie, începem un maraton de 5 zile ReStart spre reprogramarea mentală și emoțională. Participarea este gratuită, iar dacă vrei să participi, trebuie doar să ni te alături în grupul privat https://www.facebook.com/groups/restartmaraton5zile

Multitasking

În lumea noastră ocupată, multitasking-ul a devenit un mod de viață. Împăturim hainele spălate în timp ce avem un ochi la copii și altul la televizor. Discutăm pe telefoanele mobile, în timp ce continuăm să lucrăm la ceea ce avem de făcut. Plătim facturile, mâncăm o gustare și ascultăm soțul care se plânge de un proiect de la muncă, toate în același timp. Dar, în graba noastră de  a îndeplini sarcinile obligatorii, pierdem adesea legătura cu momentul prezent.

Adevărul este că creierul nostru stă focusat doar pe unul dintre lucrurile pe care le facem. Nu are cum să fie acolo pentru ambele în același timp. El va alterna.

Ne grăbim prin activitățile zilnice fără a fi cu adevărat atenți la ceea ce facem și cum ne simțim.

Mindfulness, care își are rădăcinile în practicile budiste, ne învață să trăim fiecare moment chiar în timpul în care acesta se desfășoară. Este o practică a concentrării atenției asupra a ceea ce se întâmplă în momentul prezent și a acceptării fără judecată.

În ultimele decenii, oamenii de știință au descoperit beneficiile folosirii tehnicilor de meditație mindfulness, care ajută la eliminarea stresului, tratarea bolilor cardiace și ameliorarea unor afecțiuni cum ar fi: hipertensiunea arterială, durerea cronică, tulburările de somn și problemele gastro-intestinale.

Tehnicile de mindfulness sunt utilizate de terapeuți pentru a trata problemele de dispoziție (anxietate, depresie etc). Studiile au demonstrat că meditația ajută la prevenirea recidivei în cazul  persoanelor care au suferit de episoade de depresie recurente.

Există dovezi că meditația are efecte benefice asupra creierului

Într-un studiu, cercetătorii au măsurat activitatea electrică a creierului înainte, imediat după și la patru luni după un curs de două luni în meditația mindfulness. Ei au constatat creșterea activității în partea stângă a cortexului prefrontal, care este asociată cu emoțiile de bucurie și liniște.

Mindfulness oferă și alte beneficii: Unul dintre obiective este acela de a spori aprecierea experiențelor simple de zi cu zi. Învățând să ne concentrăm pe aici și acum, practicând mindfulness constatăm că suntem mai puțin prinși în stări de îngrijorare despre viitor sau de regret cu privire la trecut.

Alte beneficii ale practicării meditației mindfulness:

 • Poate crește imunitatea organismului (datorită reducerii stresului).
 • Reducerea ruminațiilor: cu timpul și odată cu practica, ne poate ajuta să întrerupem cercul vicios al gândurilor automate și chiar al comportamentelor compulsive.
 • Concentrare îmbunătățită: practicanții își pot canaliza resursele într-un mod mult mai eficient.
 • Memorie de lucru îmbunătățită: reducând ceața mentală și haosul gândurilor scăpate de sub control, memoria de lucru poate funcționa mai eficient.
 • Reactivitate emoțională redusă: atunci când suntem confruntați cu un stimul, putem alege cum să răspundem mai degrabă decât să reacționăm automat pe baza pattern-urilor automate formate în trecut.
 • Autoreglare emoțională mai eficientă: datorită faptului că emoțiile nu mai copleșesc individul atunci când apar, impactul lor scade, iar ele pot fi gestionate eficient.
 • Satisfacție crescută în relații: atunci când răspunsul ia locul reacției, comunicarea în cuplu se îmbunătățește.
 • Stabilitate psihică: practica Mindfulness te ajută să navighezi cu luciditate și prezență prin stări de bucurie și tristețe, calm și furie deopotrivă. Mintea nu mai ajunge să se piardă în spirale de gânduri și sentimente.
 • Ancorare în momentul prezent: starea de prezență poate fi accesată mai des, ea fiind asociată adeseori cu o satisfacție de viață crescută.

O tehnică de relaxare ce te ajută să te ancorezi în prezent

Unii oameni fac meditația mindfulness câte 10 minute pe zi, dar s-a demonstrat că diferența o pot face și numai câteva minute zilnic. Iată o tehnică de bază cu care poți să începi:

 1. Găsește un loc liniștit și confortabil.
 2. Așază-te într-un fotoliu sau chiar pe jos, cu spatele, gâtul și capul drepte, dar nu încordate. Chiar dacă ești lungit sau stai pe scaun, asigură-te că ai coloana dreaptă.
 3. Dă-ți voie acum să lași deoparte toate gândurile legate de trecut și de viitor și rămâi ancorat în prezent.
 4. Conștientizează respirația, concentrându-te pe senzația aerului care trece prin corpul tău atunci când respiri. Fii atent la modul în care se schimbă și se diferențiază fiecare respirație.
 5. Fii atent la fiecare gând care vine și pleacă, indiferent dacă este unul de îngrijorare, frică, anxietate sau speranță. Atunci când gândurile îți apar în minte, nu le ignora și nici nu le suprima, doar notează-le mental, rămâi calm și folosește-ți respirația pentru a te ancora.
 6. Dacă te simți purtat de gânduri, observă unde îți pleacă mintea, fără să judeci și pur și simplu întoarce-te la respirație. Amintește-ți să nu fii aspru cu tine atunci când se întâmplă asta.
 7. Stai în această stare cât poți tu
 8. Apoi, ieși din starea de meditație în mod gradual.

Îți las mai jos și un exercițiu înregistrat.

Te aștept alături de noi în maratonul de 5 zile spre reprogramarea mentală și emoțională ReStart în care vom aborda subiecte ca:

 • Cum să preluăm controlul prin meditație
 • Stima de sine
 • Dialogul intern
 • Convingeri limitative și cum le schimbăm
 • Daniela Nica ne va vorbi despre cum luăm deciziile
 • Avem 2 sesiuni de coaching de grup
 • Vor fi exerciții zilnice, pentru că acest program nu este despre încă ceva teorie, ci despre APLICARE.
 • Ghidare permanentă pe grup… nu ești singur în această călătorie. Eu sunt aici alături de tine
 • Exerciții mindfulness

Vino chiar acum alături de noi intrând în grup aici

 

Articole care ar putea să te intereseze : Ce este confortul și cum pot să fiu în confort, Cum ne afectează angajamentele și promisiunile, 7 Mituri despre meditații și o scuză bună ca să nu meditezi, Ce sunt deciziile și cum le luăm?

Materiale și cursuri gratuite:

mini-curs 7 Pași spre vindecarea emoțională prin reconectarea cu tine,

e-Book Un Nou Început

4 pași pentru a-ți schimba o convingere limitativă 

 

 

1 thought on “Ce este meditația mindfulness și cum să practic”

 1. În sfârșit cineva care explica pe înțelesul tuturor cum se face o meditație corect și îmi place foarte mult ideea de a încerca să conștientizez totul când facem plimbări în parc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Traducere »