eugenia hazazup

Ce este frica și cum o depășesc

Ce este frica și cum o depășesc

Frica este esențială pentru supraviețuirea noastră. Ne păstrează protejați de amenințări și pericole legitime. Dacă am avea doar frici despre lucruri care ne pun viața în pericol, am fi o societate foarte diferită. În schimb, avem temeri iraționale, suplimentare, bazate pe traume, experiențe neplăcute sau pe cele prea des transmise din mediul nostru.

Privind temerile tale, fă un inventar rapid în capul tău  și vezi care sunt lucrurile de care îți este frică. Înălțimile sunt, de obicei, în partea de sus a listei și reprezintă o teamă legitimă, deși unii merg la extreme, există totuși un element de pericol în cădere. Ce ar mai fi în lista ta? Animale sălbatice? Păianjenii? Respingerea? Durerea? Frica de zbor? Înotul? Vorbitul în public? Relațiile cu cei din jur? Oamenii? Culoarea albastră?

Fricile sunt gânduri pe care le creăm pe baza experiențelor pe care le-am avut sau pe care alții le-au avut și le-au imprimat în mintea noastră. Aceste frici sunt create, perpetuate și păstrate în mintea noastră. Uneori ele devin prea intense și apoi dezvoltăm anxietăți și pe baza acestor temeri, ajungem să lăsăm aceste frici să ne paralizeze progresul.

Cedând și acceptând temerile noastre, nu putem merge mai departe

Cedând și acceptând temerile noastre, nu putem merge mai departe. Nu putem crește. Ele devin opreliști în calea noastră. De exemplu, teama de eșec este frecventă în diferite grade. Îi împiedică pe oameni să progreseze în carieră, relații, angajamente. Oamenii care manifestă această teamă tind să rămână în locuri de muncă fără sfârșit, să rămână în căsătorii defectuoase, să accepte lucruri care nu sunt benefice pentru ei. Acceptând viața așa cum este și a nu îndrăzni să riști, să eșuezi, de ce să te deranjezi, de ce să mai încerci? Ce zici de frica de respingere?

Oricum nu sunt suficient de bun … nu pot face treaba asta, nu am acreditările sau experiența necesară  și oricum nu mă vor plăcea …

Este atât de frustrant, nu? Cu toții cunoaștem pe cineva de genul acesta. Poate suntem noi aceia? Poate că avem nevoie de puțină împingere de la spate, puțină încredere în sine, o conștientizare a faptului că frica pe care o purtăm cu noi este imaginată, și începând să avem încredere, putem să ne schimbăm gândirea și să renunțăm la orice traumă pe care o avem, care face ca frica să fie atât de reală – atât de tangibilă – este o parte din viața noastră și am acceptat demult asta.

Uneori avem nevoie de ajutorul celorlalți pentru a ne rezolva temerile. Uneori avem nevoie de un mentor de încredere care să ne arate calea, să ne ghideze cu ușurință în călătoria noastră și să ne eliberăm de aceste lanțuri ale fricii pe care am ajuns să le „iubim” atât de mult.

Cum depășesc frica?

Cea mai bună și rapidă metodă de a depăși frica este …… fă-o cu frică

Frica poate fi depășită doar trecând prin ea, înfruntând-o, făcând lucrul de care ți-e teamă. Nu există căi de ocolire a ei.

Te poți folosi de vizualizare ca un prim pas. Imaginează-ți făcând acel lucru. Cum este? Cum te simți? Ce metode găsești în imaginația ta pentru a depăși acea teamă? Cine te poate ajuta? Cum te simți după ce ai depășit acea teamă? Cât de puternic te simți?

Fă zilnic, măcar de 2 ori pe zi, exercițiul de vizualizare în care te vezi pe tine cum depășești și te eliberezi de acea teamă. Ancorează-te la cum te simți după ce ai reușit să o depășești.  Dă-ți voie să faci lucrurile cu frică pentru a le putea depăși.

Petrece o vreme cu frica. Așeaz-o lângă tine ca pe un copil, vorbește cu ea, întreab-o ce vrea, de ce are nevoie, cum poate fi rezolvată situația, cum poți face copilul să se simtă mai puternic, ce te-ar face să te simți mai bine și să-ți treacă frica. Fă-ți apoi un plan în care urmează să aplici soluțiile găsite. Cu planul în minte, frica va dispărea.

Alege să iei tu controlul asupra lor.

Articole care ar putea să te intereseze :

 Cum ne afectează angajamentele și promisiunile, 7 Mituri despre meditații și o scuză bună ca să nu meditezi, Ce sunt deciziile și cum le luăm?, Ce este meditația mindfulness și cum să practic

Materiale și cursuri gratuite:

mini-curs 7 Pași spre vindecarea emoțională prin reconectarea cu tine,

e-Book Un Nou Început

4 pași pentru a-ți schimba o convingere limitativă 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Traducere »