eugenia hazazup

Ce este compasiunea și cum să o dezvolt

Ce este compasiunea și cum să o dezvolt

“Dacă vrei ca ceilalți să fie fericiți, practică compasiunea. Dacă vrei să fii fericit, practică compasiunea” – Dalai Lama 

Compasiunea este rezultatul exprimării empatiei față de suferința altora. Este una dintre cele mai importante componente pentru a trăi o viață pașnică și armonioasă și pentru a aduce fericire imediată și pe termen lung atunci când este practicată.

Compasiune sau milă?

Compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Compasiunea înseamnă poziție de egalitate cu celălalt, față de situația pe care o traversează, cu acceptarea faptului că se poate întâmpla oricui, chiar și ție, iar emoțional ai un răspuns corespunzător, fiind capabil să te pui „în locul celuilalt”. Totodată, dacă putem arăta compasiune altora, oare de câte ori ne arătăm nouă înșine?

Compasiunea nu înseamnă că trebuie doar să fii mai amabil sau să te faci mai plăcut. Nu înseamnă să fii de acord cu toți cei cu care vii în contact, ci să fii mai sincer, mai prezent și mai detașat, să rămâi deschis la părerile celorlalți și să asculți. Harvard Business Review spune despre compasiune că este “o tactică managerială mai buna decât duritatea.”

Manifestăm compasiune tot timpul?

Probabil că nimeni nu manifestă compasiune tot timpul,  însă cei care încearcă în mod intenționat să fie mai plini de compasiune au relații mai solide, sunt mai fericiți, au mai multă încredere, o dispoziție mai bună, un stil de viață mai sănătos și își revin mai repede după o suferință.

Compasiunea începe cu empatia. Imaginează-ți că te pui în mintea altei persoane și imaginează-ți prin ce trece acea persoană. Probabil că ne vom face o idee greșită deoarece nu știm exact întreaga situație, dar fără acest proces de imaginație nu putem să avem compasiune. Odată ce ai empatie și simți suferința lor a doua parte a compasiuni este să îți dorești să pui capăt acestei suferințe.  Să acționezi pentru a elimina această suferință într-un fel. Empatia este foarte importantă, dar dacă ne gândim în primul rând la noi înșine si doar la noi înșine nu putem avea empatie. Trebuie să ne eliminăm pe noi din ecuație și să ne gândim la cealaltă persoană. Când ne gândim la cum ar trebui să fim tratați, ce anume ne dorim, cum ne va afecta pe noi ceva anume, nu putem să ne gândim la altă persoană.  Așa că pentru a avea empatie trebuie să nu ne mai gândim doar la noi. Fii altruist mai degrabă decât egoist. Primul pas este să devii conștient de gândurile tale egoiste. Când observi aceste gânduri fă o pauză și încearcă să te pui în locul celeilalte persoane, să empatizezi, să încerci să înțelegi prin ce trece. Să simți suferința și apoi să îți dorești să o elimini.

Putem dezvolta compasiunea?

Compasiunea este o calitate ce poate fi dezvoltată. Studiile arată că practicile de mindfulness, în special cele ce includ componenta iubire-bunătate, au un potențial mărit de a dezvolta atât compasiunea față de alții cât și compasiunea față de sine.

Prin practici ca meditația, dezvoltarea abilității de a privi lucrurile în ansamblu, recunoașterea propriilor nesiguranțe și dorința de a-i ajuta pe alții, poți observa o creștere a emoțiilor pozitive și a calității vieții tale.

Când există dorința de a dezvolta compasiunea în viața ta, cheia este să o transformi într-o practică zilnică.

Ce mă ajută și m-a ajutat pe mine să dezvolt compasiunea:

  • Începe fiecare zi cu meditație
  • Dalai Lama spune să începem ziua spunând: “Astăzi sunt norocos că m-am trezit, sunt viu, am o viață prețioasă și nu o voi irosi. Îmi voi folosi toată energia pentru a mă dezvolta, pentru a-mi extinde inima către ceilalți, pentru a reprezenta o lumină pentru beneficiul tuturor, nu mă voi enerva sau să mă gândesc negativ despre ceilalți, voi aduce beneficiu celorlalți cât de mult pot.”
  • Atunci când interacționezi cu oamenii, obișnuiește-te să folosești compasiunea și când te pregătești de somn, reflectă la compasiune.Prin încorporarea acestei practici în viața noastră de zi cu zi, ea devine o parte din noi.
  • Eu obișnuiesc dimineața să fac o meditație pe compasiune. Încep cu empatia, compasiunea și iubirea față de mine, apoi o extind față de membrii familiei, față de prieteni, față de persoanele care vin spre mine, față de dușmani oricine și oriunde ar fi ei.
  • Caută ce anume vă aduce în același loc. Nu te uita doar la ce va diferențiază, privește ce aveți în comun
  • Înainte să judeci, pune-te în papucii acelei persoane, simte ce simte și ea. Tu ce ai face dacă ai trece prin ceea ce trece acea persoană?
  • Ascultă cu adevărat. Ascultă activ. Simte efectiv cuvintele persoanei din fața ta.
  • Acceptă că fiecare are realitatea și adevărul lui. Nu intra imediat în contrazicere. Intră deschis la o nouă perspectivă în orice discuție în care intri.
  • Înainte de culcare, ia-ți câteva minute să reflectezi asupra zilei. Gândește-te la cei pe care i-ai întâlnit, cu care ai vorbit și cum i-ai tratat. Gândește-te la scopul pe care ți l-ai pus dimineață. Cât de bine te-ai descurcat? Ce ai putea face mai bun? Ce ai învățat din experiența de azi?

Compasiunea aduce și beneficii fizice pozitive. Această practică a compasiunii a demonstrat că ajută la creșterea DHEA cu 100%. DHEA este un hormon anti-îmbătrânire. Practica reduce, de asemenea, cortizolul cu 23%, acesta fiind hormonul stresului.

Compasiunea alimentează și ființa spirituală și emoțională. Ne permite să fim mai fericiți și să ne împărtășim fericirea cu cei din jur. Majoritatea dintre noi ne dorim pace și fericire și să le împărtășim cu ceilalți, așa că este logic să practicăm compasiunea pentru a realiza ceea ce putem avea imediat.

Tu practici compasiunea? Care este tehnica ta? Cum te simți?

 

Cu căldură,

Eugenia Hazazup

PS: Subiectul săptămânii viitoare este ”Gândirea critică”. Așa că fii cu ochii pe mail sau direct aici pe blog.

PPS: Aștept comentariile tale să-mi spui pe ce temă dorești să vorbesc în aceste articole

Articole care ar putea să te intereseze : 4 pași pentru a depăși provocările, De ce nu vrea să se schimbe? De ce nu înțelege?, Ce este confortul și cum pot să fiu în confort, Cum ne afectează angajamentele și promisiunile

Materiale și cursuri gratuite: mini-curs 7 Pași spre vindecarea emoțională prin reconectarea cu tine, e-Book Un Nou Început, 4 pași pentru a-ți schimba o convingere limitativă 

1 thought on “Ce este compasiunea și cum să o dezvolt”

  1. Buna compasiunea este utila .ai ales la persoanele dragi sau persoane care sunt considerate inferioare la locul de munca sau în alte situațiiCand le ajuți sa treacă peste situații critice sau stanjenitoare

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Traducere »