eugenia hazazup

7 Mituri despre meditații și o scuză bună ca să nu meditezi

7 Mituri despre meditații și o scuză bună ca să nu meditezi

Meditația și afirmațiile pozitive, au fost primele unelte cu care am pornit, cauza fiind starea mea de sănătate. Îmi petreceam 5/7 zile la pat în dureri cronice, văzându-mi copii plini de frica pierderii mamei. Și probabil îmi știi povestea pentru că  am abordat-o de multe ori în bloguri, în apeluri și în materialele gratuite.

Ideea este că acela a fost momentul meu de cotitură spre a întoarce capul spre altceva… a fost dificil să accept că eu eram cauza, dar a fost încurajator că am o șansă să reușesc.

Așa am început să investesc timp și bani în studiul diferitelor terapii energetice, metode alternative de vindecare, diferite tehnici de meditație, mindfulness, hipnoza și coaching.

Meditația m-a ajutat prima oară să mă vindec, apoi am dus-o în cariera mea și m-a ajutat și mă ajută să depășesc provocările, să interiorizez ceea ce am nevoie pentru a înainta și a lucra mai ușor la setarea mea mentală.

De exemplu meditația cu vizualizare a fost unealta mea pentru a-mi depăși teama de a vorbi în public și de a trece de la o persoană foarte timidă și închisă la a vorbi în fața a sute de oameni live și online.

Ador meditația, este parte din mine, este doza mea de energie, mă împuternicește să fiu… că despre asta este vorba.

Meditația este despre …. a fi

Până și cele mai comune motive,  precum relaxarea minții, claritate în viața de zi cu zi, sau grijă sporită față de cei din jur,  sunt moduri de “a fi” la care cei mai mulți dintre noi aspiră.

Deși pare o activitate foarte solicitantă, nu uita că poți beneficia de toate aceste avantaje precum și de multe altele, printr-un simplu exercițiu de calmare a minții. Și voi veni către tine cu diferite tehnici care să te ajute în direcția dorită de tine, în următoarele articole.

Găsesc că este destul de dificil  să explici în cuvinte beneficiile meditației.

Buddha a fost întrebat: “Ce ai câștigat prin meditație?”

El a răspuns:” Nimic. Totuși lasă-mă să îți spun ce am pierdut: furie, anxietate, depresie, insecuritate, frica de bătrânețe și moarte.”

Așa că, nu contează ce vei câștiga prin meditație, cât contează ce vei pierde prin ea. Pierzând aceste lucruri care te țin pe loc în acest moment, întrebarea mea este…. Oare câtă contribuție poate avea meditația în viața ta?

Vom aborda de ce și cum să medităm, dar azi m-am gândit să începem cu spargerea unor mituri. Vom aborda 7 mituri și o scuză despre meditație

Meditația este unul dintre cele mai bune instrumente

Meditația este unul dintre cele mai bune instrumente pe care le avem pentru a contracara tendința de negativitate a creierului, a elibera stresul acumulat, a stimula experiențe și intenții pozitive și a ne bucura de liniștea conștientizării momentului prezent.

O multitudine de cercetări au stabilit că practicarea regulată a meditației produce beneficii tangibile pentru sănătatea mentală și fizică, inclusiv:

  • Scăderea tensiunii arteriale și a hipertensiunii
  • Scăderea nivelului de colesterol
  • Producția redusă de „hormoni ai stresului”, inclusiv cortizol și adrenalină
  • Utilizarea mai eficientă a oxigenului de către organism (și voi aborda într-un articol viitor și importanța respirației și cum să respirăm corect)
  • Creșterea producției de hormon anti-îmbătrânire
  • Funcția imunitară îmbunătățită
  • Scăderea anxietății, depresiei și insomniei
  • Creșterea creativității …… și multe alte beneficii

În ultimii 40 de ani, meditația a intrat în curentul principal al culturii occidentale moderne și a fost prescrisă de medici și practicată de toată lumea, de la directori de afaceri, artiști și oameni de știință, elevilor, profesorilor, personalului militar… a început să fie folosită în toate domeniile.

În ciuda popularității crescânde a meditației, concepțiile greșite predominante despre practică sunt o barieră care împiedică mulți oameni să încerce meditația și să beneficieze de beneficiile sale profunde asupra corpului, minții și a spiritului.

7 mituri despre meditație

Mitul 1: Meditația este dificilă

Acest mit este înrădăcinat în imaginea meditației ca practică ezoterică rezervată numai pentru sfinți, oameni sfinți și adepți spirituali.

În realitate, meditația este ușor și distractiv de învățat. Tehnicile pot fi atât  de simple, de exemplu să te concentrezi pe respirație sau să repeți în tăcere o mantră.

Unul dintre motivele pentru care meditația poate părea dificilă este că încercăm prea mult să ne concentrăm, că suntem prea atașați de rezultate sau nu suntem siguri că o facem bine.

Învățarea meditației de la un profesor calificat este cel mai bun mod de a te asigura că procesul este plăcut și că obții  maxim din practica ta. Ghidul,  te va ajuta să înțelegi ce experimentezi, să treci peste obstacolele obișnuite și să creezi o practică zilnică hrănitoare….. iar eu sunt aici pentru tine.

Mitul 2: Nu cred că meditez corect

Mulți dintre noi, cei care suntem perfecţionişti, vrem să știm că facem lucrurile „așa cum trebuie

De câte ori nu ne-am întrebat chiar înainte, în timpul și după şedinţa de meditație: „Oare meditez aşa cum trebuie?” Sau de câte ori nu te-ai împăcat cu gândul că nu ai meditat corect, pentru că nu ai atins iluminarea, că nu ai văzut culori, că nu ai avut cine știe ce stare de super bucurie sau pentru că ţi-au trecut prin minte mii de gânduri?

Îmi aduc aminte eu că după fiecare meditație pe care o făceam aveam acest sentiment și eram mai mereu dezamăgită că eu nu aveam trăirile pe care alte persoane mi le povesteau… credeam că fac eu ceva bine și aveam tendința de a renunța, până am înțeles că:

Ori de câte ori te întrebi „Oare meditez corect?”, răspunsul este da, meditezi corect!

Anxietatea rezultată din teama noastră că s-ar putea să nu medităm corect este mai mare decât orice altă presiune la care m-aş putea gândi și nu ăsta este scopul meditației.

În domeniul meditației, atât timp cât meditezi, meditezi corect. Cine este cel mai aprig critic al tău? Tu!

Și parcă nu ar fi de ajuns că suntem de fel duri cu noi, o mai facem și în meditație.

Fii blând cu tine. Nu-ți face reproșuri cu privire la formă. Nu te strădui. Eliberează-te. Dă-ți voie. Lasă-te în voia necunoscutului. Împacă-te cu ceea ce nu cunoști.

Acceptă ideea că, în timpul meditației, nu ai decât un singur scop, iar acesta este să repeți, plin de încredere, mantra, sau să-ți urmărești respirația, sau să asculți vocea care te ghidează, în funcție de tehnica de meditație pe care o alegi.

Atât timp cât faci asta, meditezi corect. Așadar, felicită-te pentru că meditezi, pur și simplu. Nu-ți mai face atâtea griji în privința formei; fă exercițiul cu încredere. Lasă-te în voia lui și viața ta va înflori.

Pe parcurs, vei fi uimit de cum evoluează viața ta și de felul în care capacitatea ta de conştientizare se dezvoltă odată cu ea.

Mitul 3: Trebuie să-ți liniștești mintea și să-ți elimini gândurile pentru a avea o practică de meditație de succes

Acest mit este cauza multor oameni care dau de frustrare.

Meditația nu înseamnă să ne oprim gândurile sau să încercăm să ne golim mintea – ambele dintre aceste abordări creează doar stres și un dialog intern mai profund.

Îți oprești cumva inima în meditație? Te oprești din a respira? Îți oprești funcțiile corpului? NU ….. Atunci de ce ai opri mintea? Și sincer nici nu cred că vrei să îți oprești minte. Mai degrabă, dacă mintea ți se oprește, eu cred că atunci este un lucru îngrijorător.

Nu ne putem opri sau controla gândurile, dar putem decide câtă atenție să le acordăm.

Deși nu putem impune liniște minții noastră, prin meditație putem găsi liniștea care există deja în spațiul dintre noi gânduri.

Când medităm, putem folosi un obiect de atenție, cum ar fi respirația, o imagine sau o mantră, care permite minții noastre să se relaxeze în acest flux tăcut de conștientizare.

Când gândurile apar, așa cum vor face inevitabil, nu este nevoie să le judecăm sau să încercăm să le îndepărtăm. În schimb, ne întoarcem ușor atenția asupra obiectului nostru de atenție. În fiecare meditație, există momente, chiar dacă numai microsecunde, când mintea se scufundă în decalaj și experimentează reîmprospătarea conștiinței pure. Când meditezi în mod regulat, vei petrece din ce în ce mai mult timp în această stare de conștientizare extinsă și liniște.

Fii sigur că, chiar dacă ai impresia că te-ai gândit de-a lungul întregii tale meditații, tu primești în continuare beneficiile practicii tale. Nu ai eșuat sau ai pierdut timpul.

Mitul 4: Este nevoie de ani de practică pentru a primi beneficii din meditație

Beneficiile meditației sunt atât imediate, cât și pe termen lung.

Multe studii științifice oferă dovezi că meditația are efecte profunde asupra fiziologiei minte-corp în doar câteva săptămâni de practică. De exemplu, un studiu de referință condus de Universitatea Harvard a descoperit că în doar opt săptămâni de meditație a ajutat oamenii să experimenteze anxietate scăzută și sentimente mai mari de calm, a produs creștere în zonele creierului asociate cu memoria, empatia, simțul sinelui și reglarea stresului.

Fii pe fază! Urmează un curs de mindfulness de 8 săptămâni în care vei avea aceste beneficii în viața ta.

Mitul 5: Meditația este evadare

Scopul real al meditației nu este de  a scăpa de toate, ci de a  intra în legătură cu adevăratul tău sine – acel aspect etern al tău care depășește toate circumstanțele externe în continuă schimbare din viața ta.

În această stare de conștientizare transcendentă, îți dai voie să treci de toate poveștile pe care ți le-ai spus despre cine ești, ce te limitează și unde rămâi blocat și experimentezi adevărul că sinele tău cel mai profund este infinit și nelimitat.

Pe măsură ce exersezi în mod regulat, cureți ferestrele percepției și claritatea ta se extinde.

Știu că sunt oameni care încearcă să folosească meditația ca o formă de evadare, ca o modalitate de a ocoli problemele emoționale, dar această abordare contravine tuturor învățăturilor înțelepciunii despre meditație și sănătate mentală.

De fapt, există o varietate de tehnici de meditație dezvoltate special pentru a identifica, mobiliza și elibera toxicitatea emoțională stocată.

Uite un exemplu de meditație de acest gen aici.

Mitul 6: Meditația necesită credințe spirituale sau religioase. ”Nu meditez pentru că sunt de altă religie”

Nu necesită o credință spirituală specifică și mulți oameni din multe religii practică meditația fără niciun conflict cu credințele lor religioase actuale. Unii meditatori nu au credințe religioase speciale. Meditează pentru a experimenta liniștea interioară și numeroasele beneficii fizice și mentale ale practicii – inclusiv scăderea tensiunii arteriale, reducerea stresului și somn odihnitor.

Meditația ne ajută să ne îmbogățim viețile. Ne permite să ne bucurăm de orice facem în viața noastră mai deplin și mai fericit – indiferent dacă este vorba de a face sport, de a avea grija copiilor noștri sau avansând în cariera noastră.

Meditația și tehnicile de Mindfulness sunt axate pe prezența în momentul prezent, pe a face activitățile conștient.

Mitul 7: Ar trebui să am experiențe deosebite sau transcendentale în meditație

Unii oameni sunt dezamăgiți când nu experimentează viziuni, văd culori, levitează, stări de fericire supremă, de liniște și de bucurie. Meditația nu este despre asta …. Deși putem avea o varietate de experiențe minunate atunci când medităm, inclusiv sentimente de fericire și unitate, acestea nu sunt scopul practicii. Beneficiile reale ale meditației sunt ceea ce se întâmplă în celelalte ore ale zilei când ne desfășurăm viața de zi cu zi. Când ieșim din meditația noastră, purtăm o parte din liniștea practicii noastre cu noi, permițându-ne să fim mai creativi, plini de compasiune, centrați și iubitori de noi înșine și de toți cei pe care îi întâlnim.

Un exercițiu de meditație reușit este acela pe care îl faci. Magia intervine în timpul în care deschizi ochii. Efectele benefice se simt în fiecare cuvânt și în fiecare acțiune a ta, dar fiind că poți cu tine un strop de pace interioară și de liniște, amestecat cu o picătură de potențial pur. Efectele benefice ale meditației se simt în stare de veghe, așa că nu căuta indicii în timpul exercițiului.

Meditează pur și simplu!

O scuză ”bună” ca să nu meditezi

Și o scuză bună pe care o folosim mereu și mereu, nu doar în meditație, este:

Nu am suficient timp să meditez

Principala scuză pe care oamenii o invocă pentru că nu meditează este că nu au destul timp. Au timp să se uite la televizor, să navigheze pe internet, să dea SMS-uri, să stea la povești, să se uite la filme, să scrie, să se dedice unei pasiuni, să lucreze până târziu, să petreacă, să citească, să se relaxeze, să-și verifice e-mailurile, să gătească, să stea pe Facebook, să facă baie, să doarmă, să facă naveta, să aștepte, să zboare cu avionul, să se joace cu câinele, să aibă grijă de copil, să meargă la doctor, să aștepte, să se grăbească și iar să aştepte, să stea minute în șir la telefon…. ect….

Sigur că ai timp să și meditezi câteva minute în fiecare zi, chiar și numai dacă ai reduce cu câte un minut fiecare acțiune pe care o faci dimineața, de exemplu.

Timpul nu este o fiinţă independentă care ne dictează ce program să avem. Ne alcătuim programul în funcție de valorile și credințele noastre. Noi decidem cum este mai bine să ne canalizăm energia și cât de mult timp să alocăm pentru diverse activități.

Ce am înțeles eu este că, atunci când integrezi în viața ta un program de meditație, începi, dintr-odată, să ai timp pentru orice. Te raportezi la fiecare activitate mult mai clar și mult mai ușor. Termenele-limită nu mai sunt o problemă, pentru că reușești să-ți termini sarcinile înainte. Te bucuri de un somn mai care îţi dă mai multă energie și te ajută să te concentrezi mai bine. Devii mai eficient în tot ceea ce faci, încât, în cele din urmă, îți rămâne ceva timp liber. Devii eficient nu ocupat. Identifici comportamentele care te secătuiau de energie și ești capabil să le înlocuiești cu altele mai benefice și mai eficiente. Adopți un stil care te stimulează.

Însă, mai întâi, trebuie să te apuci de meditație, chiar și doar pentru câteva minute pe zi,  timp de o săptămână, două, trei. Vei vedea cum

Timpul din viața ta se dilată, pentru ca tu să-l poți umple cu tot ce vrei.

Dacă simțiți că programul tău este prea plin, nu uita …. chiar și câteva minute de meditație sunt mai bune decât niciuna.

În modul paradoxal al vieții, atunci când petrecem timp meditând în mod regulat, avem de fapt mai mult timp. Când medităm, ne cufundăm în starea de conștientizare pură, care este sursa a tot ceea ce se manifestă în univers.

Respirația și ritmul cardiac încetinesc, tensiunea arterială scade și corpul nostru scade producerea de hormoni ai stresului și alte substanțe chimice care accelerează procesul de îmbătrânire și ne oferă sentimentul subiectiv că „ne epuizăm timpul”.

În meditație, suntem într-o stare de vigilență odihnitoare, care este extrem de răcoritoare pentru corp și minte. Pe măsură ce oamenii rămân cu ritualul lor de meditație, observă că sunt capabili să realizeze mai mult într-un timp mai scurt.

Se spune că 3 minute de meditație, îți asigură 24 de ore de pace. Oare nu ai timp?

Bun, acum că am spart aceste mituri și scuze, ce îți mai stă în cale?

Oare chiar nu meriți să ai aceste beneficii?

Ce scuză mai găsești? (îmi poți scrie în comentarii, mă ocup eu de ea 😉 )

Oare ce contribuție poate avea în viața ta meditația și tu încă nu o primești?

Articole care ar putea să te intereseze : 4 pași pentru a depăși provocările, De ce nu vrea să se schimbe? De ce nu înțelege?, Ce este confortul și cum pot să fiu în confort, Cum ne afectează angajamentele și promisiunile

Materiale și cursuri gratuite: mini-curs 7 Pași spre vindecarea emoțională prin reconectarea cu tine, e-Book Un Nou Început, 4 pași pentru a-ți schimba o convingere limitativă 

 

2 thoughts on “7 Mituri despre meditații și o scuză bună ca să nu meditezi”

  1. Ma regasesc total in fiecare scuza posibila pe care ai expus -o !
    Imi imput mereu ca vointa mea este cea care ma santajeaza si nu EU!
    Sunt extrem de dezamagita de mine …si asta ma tine captiva
    Am impresia ca urlu in interiorul meu , dar nu razbate nici un sunet in afara mea …
    Ma inec in propriile mele deziluzii..

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Traducere »